Siirry sisältöön

Oppia ja tekemistä luonnosta korona-arkeen

Näin korona-aikaan ihmisillä on ollut ylenpalttisesti aikaa kotonaan. Lapset ovat olleet kotona etäopetuksessa, mikä on luonnollisesti vaatinut myös kotiväeltä paljon ponnisteluita. Koti alkaa tuntua ahtaalta, ja Netflixistäkin on jo kaikki sarjat selattu läpi.

Omistautuneimmat kotiopettajaäidit ja -isät ovat panostaneet lastensa opetukseen järjestämällä esimerkiksi omia kenttäretkiään lähimetsään. Luonto on nyt kauneimmillaan, kun kasvit alkavat kukkia ja eläimet lisääntyä. Uutisista olemmekin saaneet lukea, kuinka retkeilypaikat ovat olleet täynnä ihmisiä. Oma lähimetsä tai muu luontokohde on myös hyvä vaihtoehto ruuhkautuneille retkipoluille.

Saunaluoman Joni kirjoitti aiemmin valkohäntäpeurojen peltolaskennoista. Peuroja, kauriita ja muita eläimiä voi lähteä bongailemaan aikaisin aamulla tai illalla peltojen reunoille vaikka kameran kanssa. Kotiopetukseen liittyen voi retkeen yhdistää ainakin liikuntaa ja biologiaa, kun retki tehdään polkupyörällä. Kuvataiteen saa mukaan oppiainevalikoimaan, kun ottaa piirustus- tai valokuvausvälineet mukaan. Pienten (ja miksei isompienkin) kanssa retkeillessä kotitalous on tietysti vahvasti mukana, kun lasten kokoamalla nuotiolla valmistetaan kenttälounas tikkupullineen ja kaakaoineen.

Kaksi valkohäntäpeuraa pellon laidalla hämärän aikaan.
Eläinten peltobongausta voi harrastaa kuka vain. Kuvassa kaksi vuoden ikäistä valkohäntäpeuranaarasta. Kuva: Antti Rinne

Luonto on siis kotiopettajille valtava monitieteinen aarreaitta, jossa pystyy soveltamaan käytännössä mitä tahansa kouluainetta. Jokamiehenoikeudet (luontoon.fi) on hyvä kuitenkin kerrata ennen retkelle lähtemistä. Maassa olevia risuja saa poimia esimerkiksi nuotiota varten, mutta elävistä puista ei saa mitään repiä irti. Ikävän usein näkee nuotiopaikkojen läheisyydessä koivuja, joista tuohi on revitty parin metrin korkeuteen asti pois. Nuotion saa tehdä vain viralliselle tulentekopaikalle tai maanomistajan luvalla. Koiranomistajien on myös pidettävä koirat kytkettyinä, jotta eläinten pesimärauhaa ei häiritä.

Eräilyyn liittyviä opetusmateriaaleja on runsaasti tarjolla netissä, joista saa myös kotiin hyviä vinkkejä, jos omat ideat ovat loppuneet. Suomen riistakeskuksen ylläpitämään Riistainfoon on kerätty valtava määrä tietoa ja oppimateriaaleja kaikesta riistaan ja metsästykseen liittyvistä aiheista. Riistainfon käyttö on tehty helpoksi eri käyttäjäryhmille, sillä sivuston etusivulla on osiot esimerkiksi uusille metsästäjille, opettajille ja riistanhoitoyhdistysten toimijoille. Sivustolta löydät myös paljon linkkejä muiden organisaatioiden tuottamiin materiaaleihin, kuten Metsähallituksen Eräpassiin tai Metsästäjäliiton Nuorisotoiminnan ABC -oppaaseen. Riistakeskuksella on lisäksi alakouluikäisille suunnattu Riistakoulu -sivusto. Näistä materiaaleista löytyy paljon hauskoja tehtäviä aina ympäristötaideteoksen tekemisestä riistapellon perustamiseen.

Näkymä Riistainfo-verkkosivun etusivulta.
Riistainfosta löytyy sopivia materiaaleja helposti eri käyttäjäryhmille.

Nyt kun koronan takia ei voida järjestää myöskään metsästäjätutkintoja, kannattaa tutkintoa odotellessa perehtyä kunnolla Metsästäjän oppaaseen. Oppaan verkkoversiossa on paljon havainnollista lisämateriaalia esimerkiksi videoiden muodossa. Jos opas on sinulle ihan uusi asia, voit käydä tutustumassa siihen Riistainfosta löytyvällä Metsästäjätutkinnon aihealueitten esittely -kurssilla. Vanhemmille konkareille tarjolla on syventäviä koulutuksia eri aiheista, eikä konkareillekaan toki tekisi pahitteeksi kerrata opasta perusasioiden muistiin palauttamiseksi.

 

Antti Rinne

Hirvitalousaluesuunnittelija,

Varsinais-Suomi & Satakunta