Siirry sisältöön

Jokainen kolmio on tärkeä!

Metsäkanalinnuilla on takana kolme heikkoa lisääntymiskautta. Huonot lintuvuodet ovat näkyneet myös saaliissa. Viime vuoden metsäkanalintusaalis oli pienin vuosikymmeniin.

Heinä- elokuun vaihteessa tehtävät riistakolmiolaskennat kertovat, miten metsäkanalintujen lisääntyminen on onnistunut tänä kesänä. Tulevan syksyn metsästysajat päätetään laskentojen tulosten perusteella heti laskentakauden päätyttyä. On erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni kolmio lasketaan suositeltuna aikana ja tulokset palautetaan heti laskennan jälkeen.

Riistakolmioiden kesälaskenta-aika on 28.7.–13.8.2017. Metsäkanalintujen metsästysaikoja koskeva asetus lähtee lausunnolle elokuun puolenvälin jälkeen ja lopullinen asetus tulee voimaa juuri ennen metsästysajan alkua.

Riistakolmiot ovat pysyviä laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Kolmen laskijan ketju kirjaa kaikki 60 metrin kaistalta lähtevät metsäkanalinnut. Yhden kolmion laskettu pinta-ala on 72 hehtaaria. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät. Lisää tietoa riistakolmioista.

Kuva: Esa Ervasti/ Vastavalo

2 kommenttia artikkeliin ”Jokainen kolmio on tärkeä!

 1. Metsästystä on turha rajoittaa ajallisilla lyhennyksillä. Kuten itse kirjoititte, kanalintusaalis oli pienin vuosikymmeniin. Mainitsitte myös linkissä saalismääristä, että monet metsästäjät rajoittivat myös itse metsästämistään.
  Huonona lintuvuonna siis vähempi lintumäärä vähentää metsästyksen määrää itsestään.
  Ajalliset lyhennykset viime kaudella olivat pääosin alueilla, joissa perinteisesti ammutaan nykyään vähemmän lintuja. Useimmilla näillä alueilla metsästysseurat hallinnoivat metsästystä, ja oikeastaan kaikissa on metsästäjäkohtainen ampumakiintiö. Ajallisia lyhennyksiä ei siis tarvita. Sillä ei ole merkitystä lintukantaan, ammutaanko lintu syys- vai lokakuussa, koska nuorten lintujen kuolleisuus on muutenkin suurta. Toista on jo myöhemmin talvella, jolloin enää vahvat ja terveet linnut ovat hengissä, ja jatkavat sukuaan.
  Lyhyet metsästysajat laittavat ison porukan kerralla metsään, ammutaan kiireessä kaikkea liikkuvaa. Pitkä metsästysaika ilman kiirettä edistää valikoivaa ja kestävää jahtia.
  Päällekkäiset rajoitukset ovat turhia ja turhauttavia ellei raivostuttavia. Ampumakiintiöt riittävät metsästysseurojen mailla. Muualla kukin voi itse säännöstellä jahtiaan, joka reissulla ei tarvitse aina pamahtaa.
  Pitkät metsästysajat ja maltillinen jahti itse kullekin. Kiireetön eräily kunniaan. Luonnossa viihtyville mahdollisuus ampua lintu silloin kun se itselle parhaiten sopii. Ei se määrä vaan luonnon kunnioitus, ja elämykset sen jahtimuodon parissa mikä itselle parhaiten sopii.

 2. Jaska Jokunen

  Vapaaehtoiseksi voisin itsekkin ruveta. Saapi koko kauden luvan ilmaiseksi. ”Parin päivän kävelyn palkaksi” !!
  Reilu peli!!

Kommentointi on suljettu.