Siirry sisältöön

Italialaista perinnemaisemaa

Italiassa hevoset ja naudat hoitavat vuoriston perinnemaisemia. Perugian maakunnassa sijaitsevan Monte Subasion vuori kohoaa yli tuhanteen metriin ja laidunnus yltää huipulle asti.

Monte Subasion vuoren laki on paljas. Ehkä laidunnuksen ansiosta. Rinteet ovat lehti- ja havumetsien sekä oliivitarhojen peittämät. Metsävyöhykkeen yläpuolella hevoset ja naudat pitävät puuvartista kasvillisuutta kurissa ja laiduntavat monipuolista niittykasvillisuutta.

Monte Subasion vuoriston rinteisiin on jätetty myös mukavasti suojaa riistalle. On piilopaikkoja mihin paeta.

Laidunnuksen ansiosta kasvillisuus säilyy monipuolisena ja se takaa paljon syötävää myös riistalle. Varsinkin laajaa ravintovalikoimaa käyttävälle metsäkauriille.

Vuosikymmeniä sitten Suomessakin karja laidunsi laaja-alaisesti metsissä ja rantaniityillä kesäaikaan – siis viljeltävien peltolohkojen ulkopuolella. Entisaikaan rantamaita ja metsiä laiduntava karja sekä luonnonheinän keruu ylläpitivät avointa ja monimuotoista kasvillisuutta, josta hyötyä koitui monille riistalajeille. Nyt monet alueet ovat Suomessa kasvaneet umpeen ja hoidolle olisi kiireellistä tarvetta.

Vuoriston metsistä löytyy runsaasti suojaa ja laidunnetulta alueelta laajat ruokamaat.