Siirry sisältöön

Hymyilevä hämäläinen

Riistametsänhoitajalla on tuttu metsänomistaja Hämeessä. Hänen 5 suosarkaansa olivat jo hieman odotelleet hakkuuta. Kuluvan vuoden kevättalvella mies viimein ryhtyi toimeen.

Edellinen hakkuu suon korpiosassa oli toteutettu 15 vuotta aiemmin hankintahakkuuna. Siinä poistettiin ylispuita ja vapautettiin samalla tilaa kuusen taimille.

Nyt leimikolle tarjottiin avohakkuuta, mutta hämäläinen päätti toisin. Maastokäynnin jälkeen omistaja ja metsäneuvoja olivat samaa mieltä. Tässä metsässä huomioidaan riista!

Hakkuu toteutettiin yläharvennuksena. Kiertoaika piteni ja myöhemmin katsotaan onko jatkuvalle kasvatukselle edellytyksiä.  Tavoitteena oli tilan FSC-ryhmäsertifikaatin puitteissa toteutettu sekametsä, missä metso, teeri ja pyy viihtyvät.

Riistapainotteisen hakkuun jälkeen lohkolla on jälleen 15 vuoden päästä hakattavaa. Jos hyvin käy, alueelle syntyy alikasvosta, jota voi taas pienaukoilla vapauttaa kasvuun.

Harvoin on Riistametsänhoitaja tavannut yhtä tyytyväistä metsänomistajaa. Ihan jäi naurattamaan miehen letkautus: ”Puuta lähtee, rahaa tulee ja jäljelle jää metsä.”

kuva1_alhainen

Sarkojen rämepäässä männikköä harvennettiin kasvukuntoon alikasvoskuusia ja koivuja suosien. Näin jätettiin suojaa metsopoikueille.

Ajourille kasattiin hakkuutähteitä suojamaan maapohjaa. Ajourien väliin jää vähemmän risuja, varvikko elpyy nopeammin ja metsässä on mukavampi kulkea.

kuva2_alhainen

Päätyojan varteen jätettiin 5-10 metrin kaistale hakkaamatta säästöpuuryhmäksi.

kuva3_alhainen

Korven keskellä oleva mäntyvaltainen kivennäismaakumpare jätettiin säästöpuuryhmäksi kuusten keskelle.

Kuvat: Mikko Alhainen

5 kommenttia artikkeliin ”Hymyilevä hämäläinen

 1. Tarmo Mäntymäki

  Säästöpuuryhmä jätettiin. Jätettiinkö metsolle ruokaa. Tuolla alueella taatusti oli hakomismäntyjä. Jätettiinkö ne? Sanottiin, että metso viihtyy. Viihtyminen ei riitä. Tarvitaan myös ruokaa.

  • Riistametsänhoitaja

   Riistametsänhoitajalla ei ole tietoa oliko alueella hakomismäntyjä. Yritin selvittää, mutta hämäläinen taitaa olla talvilomilla kun ei vastaa puhelimeen. Uskoisin, että kiersivät hakomispuut, jos sellaisia alueelta tunnistettiin. Täytyy ottaa selvää!

   Hyvän riistametsänhoidon ohjeiden mukaan hakomapuut tulee hakkuissa säästää.

  • Riistametsänhoitaja

   Hämäläinen palasi puhelimen ääreen. Konekuski oli ohjeistettu säästämään havaittavat hakomapuut. Omistaja ei alueelta yksittäisiä hakomapuita löytänyt. Metson ulosteita oli metsässä yhden sun toisen puun juurella.

 2. Tuota toteutettu meidän metsissä jo lähes 40 vuotta kaikkea muutakin mikä parantaa riistan oloja 5ha kosteikko ja 35ha suojelu alue jossa vanhimmat puut 370 vuotta metsää tällä hetkellä 400ha

  • Riistametsänhoitaja

   Mahtava juttu! Teitä riistaa ja muuta luontoa tilanne hoidossa huomioivia maanomistajia on varmasti luultua enemmän. Näille tarinoille pitää vain saada palstatilaa.

Kommentointi on suljettu.