Siirry sisältöön

ASF-näytteenoton ohjeet päivitetty

Eviran näytteenotto-ohje metsästettyjen luonnonvaraisten villisikojen ASF-näytteenotosta on päivitetty. Mukaan on nyt saatu liitettyä trikiininäytteiden tutkimusmahdollisuus. 

Evira maksaa metsästäjille edelleen palkkiona 40 euroa/yhdestä villisiasta lähetetyt näytteet. Vaihtoehtona rahakorvaukselle metsästäjä voi lähettää trikiininäytteet tutkittavaksi korvauksetta. ASF-näytteiden rahapalkkion vaihtoehtona tehtävien trikiinitutkimusten vastauksen saaminen kestää keskimäärin 2 viikkoa. Jos trikiinitutkimustulos tarvitaan nopeammin, on tutkimus Oulun Evirassa maksullinen tai näytteet tulee lähettää trikiininäytteitä tutkivaan Eviran hyväksymään muuhun laboratorioon. Kuolleena löydetyistä tai oireilevista villisioista ilmoittamisesta Evira maksaa palkkiona 100 euroa/yhdestä eläimestä otetut näytteet.

Näytteenotto-ohjeet on päivitetty Eviran nettisivuille 

Evirasta lähetettävissä näytteenottopaketeissa saattaa olla vielä vanhaa ohjeistusta ja lähetettä. Näytteet voi lähettää vanhallakin lähetteellä, jos uutta ei satu olemaan käsillä. Tarvittavat tiedot voi täydentää lähetteeseen esim. kohtaan ”Muita huomioita”.

Kiitos näytteiden lähettäjille!