Siirry sisältöön

Arktika-päivät Virolahdella toukokuussa

Arktinen muutto on juuri käynnistymässä. Ensimmäiset mustalintu- ja meriharakkaparvet on havaittu Virolahdella matkalla tundralle. Myös kuikat ovat alkaneet muuttonsa. 12. Arktika-päivät järjestetään tänä keväänä 13.-22.5. Leerviikissä, Virolahdella.

Toista kertaa 10-päiväisenä järjestettävä tapahtuman suosio on kasvanut hiljalleen vuosien varrella rikkoen kävijäennätyksiä vuosi vuodelta. Viime vuona kävijöitä oli noin 3 000. Alun perin lintuharrastajien tapahtuma kiinnostaa nykyisin myös muita luontoharrastajia, perheitä ja muita erilaisia kävijäryhmiä. Tapahtuman ohjelmassa on huomioitu kaikenikäiset ja -tasoiset luontoharrastajat!

Tänä keväänä Arktika-päivien ohjelma painottuu teemoitettuihin viikonloppuihin: ensimmäinen on nimeltään ”lintujen muutto” ja jälkimmäinen ”luonto- ja lintukuvaus”.

”Lintujen muutto”

Täysin uusi ohjelmanumero Arktika-ralli järjestetään lauantaina 14.5. Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen rallisääntöjä mukaileva kisa on lintuharrastajille tuttu laji. Arktika-ralli on leikkimielinen 2–5 hengen joukkuein käytävä kisa, jossa tavoitteena on havaita mahdollisimman monta lintulajia Virolahden kunnan alueelta 12 tunnin aikana. Vähintään 2/3 joukkueen jäsenistä on tunnistettava laji. Rallien tulokset selviävät purkutilaisuudessa, jossa jännitys säilyy tiiviinä loppuun asti.

Lintumaalari Pekka Saikko tuo Arktika-päiville maalausteostensa myyntinäyttelyn lauantaina 14.5 ja sunnuntaina 15.5. Helsingin lintutieteellisen yhdistyksen Tringa ry:n puheenjohtaja Jukka Hintikka pitää esitelmän sanoin ja kuvin sunnuntaina 15.5. aiheella ”Sattuma ja  lintuharvinaisuudet”. Foto-Fennica Oy:n teltalla Optifocus Lahdesta esittelee kiikareiden ja kaukoputkien puhdistusta paikan päällä.

”Luonto- ja lintukuvaus”

Kansainvälisestikin menestynyt luontokuvaaja Arto Juvonen esittelee kuviaan Leerviikissä perjantaina 20.5. ja lauantaina 21.5. Juvosen luontokuvaesitelmiä siivittää Foto-Fennica Oy:n vierailevat maahantuojat Canon, Nikon ja Focus Nordic-merkeiltä, joiden optiikkatarjontaan voi tutustua Foto-Fennican teltalla Leerviikin rannassa.

Merelle lintuoppaan seurassa vai luontoon retkelle?

Arktika-risteilyjä ajetaan tapahtumaviikonloppuina JaPi-Matkojen M/Y Charlotte-aluksella Ulko-Tammioon ja Itäisen Suomenlahden saaristossa. Yleisöristeilyjen rinnalla Corridor naturen Jukka Pekkala järjestää Arktika-veneretkiä tilauksesta Virolahden saaristoon. Kirsi Asikainen Kikan Patikat-yrityksestä opastaa erilaisilla luontoretkillä Leerviikin luonnossa ja on tiiviisti mukana ohjelmajärjestelyissä myös koululaispäivinä. Perinteiset koululaispäivät järjestetään 17.5. ja 19.5. Koululaispäivillä paikalliset Virolahden ja Miehikkälän koulujen 3.- ja 5.-luokkalaiset oppilaat tutustuvat lintuharrastuksen saloihin ja viettävät mukavan päivän Leerviikissä erätaitokisan parissa.

Arktika-ravintolan tarjonnasta vastaa viime vuoden tavoin yrittäjä Juhlatarjoilut Mirja Koivu herkullisine aamiais- ja lounastarjoiluin. Kahvilapalveluita tarjoaa tanssilavalla viikonloppujen välillä maanantaista torstaihin Harjun oppimiskeskuksen oppilaat osana opintojaan.

Arktika-päivien ohjelma

Ajantasaiset tiedot osoitteessa www.arktikavirolahti.fi

Lisätietoja
Virolahden kunta: matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen, p. 040 710 7302,
anu-leena.lintunen@virolahti.fi