Siirry sisältöön

Afrikkalaista sikaruttoa todettu Liettuassa

Liettuan eläinlääkintäviranomaisilta saadun tiedon mukaan Kaakkois-Liettuassa Alytuksen ja Salcininkain alueella on todettu afrikkalaista sikaruttoa kahdessa villisiassa perjantaina 24.1.2014. Toinen sioista oli metsästetty ja toinen löydetty kuolleena.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää metsästäjiä noudattamaan suurta varovaisuutta Liettuaan suuntautuvilla metsästysmatkoilla. Liha ja sikaeläimistä peräisin olevat metsästystrofeet voivat aiheuttaa merkittävän riskin taudin leviämisestä myös Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto on erittäin vakava ja helposti leviävä sikojen virustauti, joka ei tartu ihmiseen. Sikapopulaatiossa se voi aiheuttaa suurta kuolleisuutta ja herkän tarttuvuutensa vuoksi aiheuttaa laajoja vahinkoja sikaelinkeinolle, elintarviketuotannolle ja elintarvikkeiden viennille.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Venäjän ja Valko-Venäjän alueilla kotisioissa ja villisioissa. EU:n alueella on tehty mittavia toimia taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Suomessa tautia ei ole koskaan todettu. Evira pyytää metsästäjiä edelleen ilmoittamaan kuolleina löydetyistä tai sairailta vaikuttavista villisioista ja lähettämään näytteitä tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta.

Lue lisää Eviran sivuilta