Satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhi on havaittu tänä aamuna Rovaniemellä. Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisin pesimälintu. Metsästäjien kannattaa olla lähipäivinä erityisen tarkkoja ja pidättäytyä metsästyksestä hämärän laskeuduttua.
Suurin osa Pohjoismaiden uhanalaisimman pesimälinnun kiljuhanhen kannasta kerääntyy syksyisin Porsanginvuonolle Pohjois-Norjaan. Satelliittilähettimellä varustetut yksilöt ovat aikaisempina syksyinä muuttaneet Pohjois-Norjasta Luoteis-Venäjälle Kaninin niemimaalle ja sieltä Itä-Karjalan kautta kohti Unkaria ja Kreikan talvehtimisalueita.
Tänä vuonna osa kiljuhanhista tekee syysmuuttoa Suomen kautta. Tiistaina 18.9. satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhikoiras ”Blue” paikantui Rovaniemen Vikajärvelle, missä se lensi etelää kohti. Hanhella on puoliso ja kolme poikasta. Se liikkuu todennäköisesti yli 80 kiljuhanhen parven joukossa. Kiljuhanhet saattavat jatkaa matkaansa Suomen yli tiistain aikana. Etelämpänä vallitsevan lounais-länsituulen takia on myös mahdollista, että ne jäävät lepäilemään ja jatkavat muuttoa myöhemmin. Lähipäivinä onkin harvinainen tilaisuus nähdä muuttavia villejä kiljuhanhia syksyllä Suomessa. Niitä nähdään yleensä Suomessa vain toukokuussa Perämeren rannikon levähdyspakoilla.
Kiljuhanhityöryhmän puheenjohtaja Petri Lampila on iloinen, että Suomessa on voimassa metsähanhen rauhoitus, joka suojaa myös muita lajeja. Lampila kehottaa metsästäjiä olemaan ainakin lähipäivinä erityisen tarkkoja ja pidättäytymään metsästämisestä hämärällä. Pohjoismaiden kiljuhanhikanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta kanta viime vuosina kasvanut noin 40 pariin. Tänä vuonna pesimätulos oli kohtuullinen, kun ainakin 12 poikuetta syntyi. Kiljuhanhi on kuitenkin edelleen uhanalainen sekä Pohjoismaissa että maailmanlaajuisesti.
Jännitys jatkuu: Uutta paikannusta odotetaan keskiviikkoaamuna.
Lisätietoja:
Petri Lampila, kiljuhanhityöryhmän puheenjohtaja, p. 0400 598232
Risto Karvonen, kiljuhanhityöryhmän jäsen, Suomen-Norjan maastotöiden tekijä, p. 050 4950123
Juha Markkola, kiljuhanhityöryhmän perustajajäsen, p. 0400 155939
WWF Suomi tiedote. Julkaistu: 18.09.2018, 15:59