Savon Sanomat kirjoitti 9.6., että Suomessa tapetaan salaa vuosittain noin 50 sutta. Metsästäjäliiton haastatteleman RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojolan mukaan luku ei kuitenkaan ole tutkimuslaitoksen arvio, eikä hänellä ole aavistustakaan, mihin se perustuu.
”Kun lasken kuluneen vuoden ajalta yhteen kolme tunnettua salakaatoa, joen pohjasta löytyneen pannan sekä talven aikana ennen dispersaalivaihetta äkkinäisesti hävinneet seurannassa olleet laumat tai sudet, saan nykyarvioksi 20 hukkaa”, Kojola sanoo.
Metsästäjäliitto kysyi myös lehden haastattelemalta Riistakeskuksen Klaus Ekmanilta tiedon taustoja. Hänen mukaansa kyseessä on lehden oma tulkinta, sillä salakaatojen todellista määrää on mahdoton arvioida. Luku tuli esiin arviona hävikistä, joka selittäisi susikannan lisääntymättömyyden.
Vaikka salakaatoja jossain määrin tapahtuu, lehden esittämä luku on täysin epärealistinen. Ensinnäkin vain muutama yksittäistapaus on edennyt poliisin tutkintaan. Loput ovat täysin arvailujen varassa. Mikäli kuolleita susia lasketaan vertaamalla syntyvyyttä toteutuneeseen kanta-arvioon, ollaan hakoteillä salatappojen määrän arvioinnissa. Susia menehtyy pentuvaiheessa, sairauksiin, vanhuuteen ja toisinaan myös saalistuksen yhteydessä hirven potkuun tai reviiritaisteluissa. Kuolleisuus vaihtelee vuosittain suuresti. Ihmisten toiminnan vuoksi susia kuolee jonkin verran liikenteessä, laillisen poikkeuslupapoiston ja myös salakaatojen vuoksi. Ainoastaan laillisen metsästyksen osalta voidaan tietää, minkä verran ja mihin susia loppujen lopuksi kuolee. Joka tapauksessa koko kuolleisuutta on tarkoitushakuista ja virheellistä laittaa salatappojen piikkiin.
Kuluvan metsästysvuoden aikana Riistakeskuksen tietoon tulleet susikuolemat:
- 15 sutta kaadettu riistakeskuksen poikkeuslupien nojalla
- 6 sutta poliisimääräyksin (PL 25 §)
- 4 sutta jäänyt auton alle
- 1 susi jäänyt junan alle
- 3 laittomasti tapettuja
= yhteensä 29 sutta, joista salakaadettuja 3 kpl
Jos tähän lisättäisiin vielä melkein 50 salakaatoa, niin vuotuinen hävikki olisi lähes 80 sutta, mikä ei ole mitenkään mahdollista nykyisen kanta-arvion nojalla.
Tarkempi suurpetolaskenta olisi kaikkien etu
Metsästäjäliitto, riistakeskus ja RKTL ovat perustaneet työryhmän tehostamaan suurpetokantojen laskentaa. On kaikkien osapuolien etu, että käytössä olisi tarkempaa tietoa petokannoista. Nykyistä tarkemmat kanta-arviot auttanevat tarkentamaan myös kuolleisuuden määrää. Metsästäjäliitto tuomitsee salakaadot. Niille annetaan liiton mielestä kuitenkin suhteetonta huomiota, sillä kokonaisuutena kyse on muutamista rikoksista verrattuna satojen tuhansien lainkuuliaisten luontoharrastajien joukkoon.