Mikä on Suomi-ruuan valtti maailmalla? Miltä näyttää uudistunut metsästäjätutkinto? Vieläkö jokien pohjista löytyy helmisimpukoita? Tutustu Biotalousosastolla kotimaiseen ruokaan, metsiemme ja vesiemme luonnonvaroihin sekä ratkaisuihin, jotka edistävät siirtymistä vähähiiliseen yhteiskuntaan. Farmarin tapahtumia on mahdollista seurata suorana 14.–15.6. osoitteessa: mmm.fi/farmari2017.
Maa- ja metsätalousministeriö esittelee yhdessä hallinnonalansa organisaatioiden kanssa Farmari-näyttelyssä 14.–17. kesäkuuta suomalaista ruokaa ja biotalouden ratkaisuja. Yksi niistä on Farmarissa 14.6. julkistettava Biomassa-atlas, joka louhii biomassat kaikkien saataville.
– Jatkossa biotalouden toimijat saavat tarvitsemaansa luotettavaa ja ajantasaista tietoa niin metsä-, pelto-, lanta- kuin jätebiomassoista. Biomassa-atlas on biomassojen kestävää käyttöä edistävä verkkopalvelu, kertoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka julkistaa palvelun Farmarissa. Hän on mukana myös Suomi 100 -keskustelutilaisuudessa Maatalous ja ruoka Suomessa vuonna 2067, jonka eduskunta järjestää Farmari-messujen päälavalla 14.6. klo 13.30.
Maa- ja metsätalousministeriön suorassa verkkolähdetyksessä haastatellaan asiantuntijoita ajankohtaisista aiheista kuten afrikkalaisesta sikarutosta, ruokavirastojen yhdistämisestä ja maakuntauudistuksen näkymistä ruokasektorilla 14.–15.6. Lähiruokamaistiaisia on tarjolla ja haastatteluja kuullaan maa- ja metsätalousministeriön ja ProAgrian grillillä Areenan edustalla päivittäin. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on grillaamassa perjantaina 16.6. klo 16.30.
Farmarissa paneudutaan myös hallituksen kiertotalouden kärkihankkeen tuloksiin. Opastetulla kiertokävelyllä pistäydytään eri yritysten luona tutustumassa uusimpiin lannankäsittelymenetelmiin, kierrätyslannoitteisiin ja biokaasutuotantoon.
Tutustu biotalouden tuotteisiin ja Bioaika-rekkaan
Biotalousosastolla (A57) kävijä voi tunnustella ja haistella biotalouden tuotteita ja raaka-aineita. Lisää biotalouden uutuuksia ja tiedettä löytyy Metsähallituksen Bioaika-rekasta, jonka kyytiin pääsee Seinäjoki-areenassa.
Osastolta saa tuoreimmat tiedot sähköisistä asiointipalveluista – mukana ovat hanke-, yritys- ja rakennetukien Hyrrä ja viljelijätukien Vipu sekä Paikkatietoikkuna ja uudistunut Karttapaikka.
Biotalousosastolla kerrotaan myös uudistuneesta metsästäjätutkinnosta. Tavoitteena on, että uusista metsästäjistä kasvaa vastuullisia ja muut huomioon ottavia luonnonvarojen hyödyntäjiä ja hoitajia. Lisäksi esitellään vesiluonnon monimuotoisuutta ja jokien lajeja, kuten raakkua.
Farmari-maatalousnäyttelyn Metsälavalla on puolestaan monipuolista ohjelmaa metsistä ja metsänomistuksesta kiinnostuneille. Metsäpalvelutorilla metsäyrittäjillä on mahdollisuus verkostoitumiseen ja sieltä löytyy metsätöille tekijät.
Biotalousosastolta tavoittaa maa- ja metsätalousministeriön, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Luonnonvarakeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Maaseutuvirasto Mavin, Metsäkeskuksen ja Suomen riistakeskuksen asiantuntijat. Aalto-yliopiston ja Iskun kanssa yhteistyössä toteutetulla osastolla näkyy 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Osaston on suunnitellut muotoilun maisteriopiskelija Outi Mustonen.
Lue lisää Biotalousosaston (A57, Seinäjoki-areena) tarjonnasta: mmm.fi/tunnebiotalous
Lue Tunne biotalous -blogeja
Katso Biotalousosaston teaser
Seuraa suoraa lähetystä Farmarista 14.–15.6.: mmm.fi/farmari2017
Tervetuloa MMM:n ja ProAgrian grillille
#tunnebiotalous
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, p. 029 516 2480
tiedottaja Virpi Komulainen, p. 029 516 2110
Maa- ja metsätalousministeriön verkkopalvelu | mmm.fi | tiedotus@mmm.fi