Suomessa hirvikannan hoidon suunnittelu pohjautuu hirvitalousalueisiin. Hirvitalousalueille asetetaan tavoitteet sekä tuotetaan kanta-arviot ja verotussuunnitelmat, joiden mukaisesti hirvikantaa hoidetaan. Suomen riistakeskus myöntää alueiden metsästysseuroille tai yhteisluville hirvenpyyntiluvat asetettujen tavoitteiden ja kantatietojen pohjalta.
Hirvenmetsästyksen saalisseuranta ja -raportointi on siirtynyt sähköisiin järjestelmiin. Suomen riistakeskuksen Oma riista -palvelun avulla metsästäjät raportoivat metsästyksen yhteydessä havaitut ja kaadetut hirvet. Tietojen pohjalta Luonnonvarakeskus tuottaa reaaliaikaista hirvenmetsästyksen seuranta-aineostoa riistahavainnot.fi palvelussa, jota hyödyntämällä voi tehdä havaintoja ja ohjata toteutuvaa hirvenmetsästystä.
Suositukset loppukauden hirvenmetsästykseen
Suomen riistakeskus Rannikko-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla on neljä erillistä hirvitalousaluetta. Kahdella hirvitalousalueella (RP-Po2 ja RP-Po3), jotka muodostavat Kristiinankaupungista Pietarsaareen ja edelleen Lappajärveltä Jalasjärvelle käsittävän alueen hirvikanta on selvästi tavoitetta suurempi. Tälle riistakeskus suosittaa kaikkien myönnettyjen hirvenpyyntilupien käyttämistä. Pankkilupien osalta pyyntilupia voidaan kohdistaa vasojen sijaan myös aikuisiin naaraisiin. Lisäksi suositellaan hirvenmetsästyksen jatkamista vuoden loppuun asti.
Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaan itäosien hirvitalousalueilla (RP-Po1 ja Po1) kanta on asetetun tavoitteen suuruinen. Näillä alueilla niin sanottujen peruslupien käyttö on riittävää. Pankkilupia tulee käyttää vain alueilla, joilla on ilmennyt hirvivahinkoja.
Metsätalousvahingot ja liikennekolarit vähentyneet
Kuluvalta vuodelta käytettävissä olevien tietojen perusteella hirvien aiheuttamat liikennekolarit sekä metsätalousvahingot ovat vähentyneet viime vuosista. Myönteinen kehitys johtunee edellisvuosiin verrattuna pienemmästä hirvikannasta sekä poikkeuksellisen leudoista talvista. Hirvien siirtyminen marras-joulukuun vaihteessa talvilautumille lisää kolaririskiä, mikä erityisesti hämärän aikaan autoilevan kannattaa ottaa huomioon.
Lisätietoja
Luoma, Mikael
- Riistapäällikkö, Pohjanmaa
- Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
- 029 431 2271
- mikael.luoma@riista.fi
Pellas, Stefan
- Riistapäällikkö, Rannikko-Pohjanmaa
- Saaristo sekä hylkeiden kannanhoito ja metsästys
- 029 431 2311
- stefan.pellas@riista.fi