Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että siipikarja on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Siipikarja on joko pidettävä sisätiloissa, tai sen ulkoilualue on suojattava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka.
– Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta, sanoo jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu Evirasta.
Jos siipikarjaa ei laiteta sisätiloihin, omistajan on ilmoitettava asiasta paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske viestikyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä.
Jos omistaja tai hoitaja havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, hänen on ilmoitettava asiasta heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Tarvittaessa eläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Eviraan.
Lintuinfluenssaa esiintyy myös Euroopassa
Linnuissa esiintyy korkeapatogeenisia influenssaviruskantoja eri puolilla maailmaa. Marraskuusta 2015 lähtien Ranskassa on todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa kymmenillä siipikarjatiloilla. Taudinpurkauksia on aiheuttanut kolme eri lintuinfluenssaviruksen alatyyppiä: H5N1, H5N2 ja H5N9.
Kesällä 2015 korkeapatogeenista lintuinfluenssaa H7N7 todettiin Saksassa ja Iso-Britanniassa. Suomessa ei ole koskaan todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.
Matalapatogeenisia eli linnuille vähäisiä oireita aiheuttavia viruksia on todettu useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjassa. Matalapatogeeninen virus voi toisinaan muuntua vakavampaa tautia aiheuttavaksi.
Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa sekä matalapatogeeninen H5- tai H7-tyyppi siipikarjalla luokitellaan helposti leviäväksi eläintaudiksi. Jos tauti todetaan, siipikarjatila saneerataan ja siipikarjan sekä siitä saatavien tuotteiden kuljetusta rajoitetaan tilan lähialueella.
Luonnonvaraisia vesilintuja lintuinfluenssatutkimuksiin
Evira seuraa vuosittain lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut lähetetään kokonaisina Eviran Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.
Lue lisää:
Lintuinfluenssa
MMM:n asetus 81/2011 lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi
Näytteiden lähettäminen
Lisätietoja:
Sirpa Kiviruusu, jaostopäällikkö, Evira, p. 0400 920 503
Katri Levonen, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 723 3887
Marja Isomursu, erikoistutkija, Evira, p. 040 512 1248 (näytteiden lähettäminen)