Siirry sisältöön

Seuraa suoraa lähetystä kosteikoilta

Pohjois-Savoon ja Pohjanmaalle viritetyt kolme kameraa seuraavat suorana lähetyksenä elämää SOTKA-hankkeessa kunnostetuilla kosteikoilla. Lähetyksiä voi seurata uudistetulta kosteikko.fi-sivustolta.

Elinympäristötyön tulokset näkyvät usein vasta vuosien päästä, mutta perustetut ja kunnostetut kosteikot houkuttelevat vesilintuja nopeasti. Suomen riistakeskuksen SOTKA-kosteikot-hankkeessa toteutettujen kosteikkojen elämää seurataan Kosteikkoliven kautta jo kolmatta vuotta. Tänä vuonna mukaan on otettu uudet kohteet, Vöyriltä, Kuopiosta ja Pielavedeltä. Kosteikkolive on nyt auki ja lähetys jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

Veden yllä lentää parvi lintuja.
Vitmossenin kosteikolla on näkynyt paljon kahlaajia. Kuva: Antti Saarenmaa

– Kosteikot ovat vuosikymmenien aikana vähentyneet ja vesilinnut taantuneet. Haluamme, että jokainen voi nähdä kunnostusten voiman ja nauttia sen tuomasta monimuotoisesta luonnosta, kertoo projektipäällikkö Mikko Alhainen Suomen riistakeskuksesta.

Kosteikkoliven maisemat muuttuvat kevään edetessä, ja voit seurata mahdollisten sorsapoikueiden kasvua. Liveä voi kelata taaksepäin 12 tunnin ajalta, ja palata vaikkapa auringonnousun lintukonserttiin tai seurata iltahämärissä liikkuvia eläimiä.

Seuraa Kosteikkoliveä kosteikko.fi tai hankkeen YouTube-tililtä (youtube.com).

Parhaimpia paloja jaetaan SOTKA-kosteikot-hankkeen Facebook-kanavalla (facebook.com).

Uudistuneet kosteikko.fi-sivut tarjoavat yksityiskohtaista tietoa kosteikoiden suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon.

Kosteikot tarjoavat vesilintujen poikueille elinympäristön

SOTKA-kosteikot-hankkeessa turvataan taantuvien vesilintujen elinvoimaisuutta auttamalla kiinnostuneita tahoja perustamaan ja kunnostamaan kosteikkoja vesilintujen poikue-elinympäristöiksi. Hankkeessa toteutettiin vuosien 2020–2022 aikana yli 630 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille. Valmistuneiden kohteiden esittelyihin voi tutustua kosteikko.fi-sivuilla (kosteikko.fi).

Vuosina 2023–2024 tavoitteena on suunnitella vähintään 40 laajaa poikue-elinympäristöä sekä edistää helppojen ja edullisten elinympäristökunnostuksien toteuttamista. Hankkeeseen on edelleen mahdollista esittää uusia kohteita. SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteiseen Helmi-ohjelmaan.

Lisätietoja

Alhainen, Mikko

  • Erikoissuunnittelija
  • Kansainvälinen yhteistyö, hankkeet sekä riistaelinympäristöjen tuet
  • 029 431 2401
  • mikko.alhainen@riista.fi