Maatalouden uusi rahoituskausi tuo muutoksia riistapeltojen tukiin. Jatkossakin monimuotoiset riistapellot tarjoavat suojaa ja ruokaa sekä ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta.
Maatalouden uusi rahoituskausi tarjoaa mahdollisuuksia riistan- ja luonnonhoitoon peltoalueilla. Maataloustuet ovat monimutkainen kokonaisuus ja ehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti.
Riistapellosta saa tuloja myös lohkoilta, joilla sadonkorjuu saattaa epäonnistua huonoissa olosuhteissa.
– Riistapelloiksi soveltuvia kohteita ovat myös maatalouden eri tukimuotojen ja sopimusten ulkopuolelle jääneet alueet, erikoissuunnittelija Mikko Alhainen Suomen riistakeskuksesta kertoo.
Riista- ja monimuotoisuuskasvit mukaan viljelysuunnitelmaan
Riistakasvusto on kylvettävä vähintään kahden kasvin tai kasviryhmän siemenillä. Seos missä on viljaa, heinäkasvi tai apilaa vaatii aina lisäksi kolmannen kasvin, joka ei ole joku edellä mainituista.
– Esimerkiksi jokin kukkiva kasvi maiseman ja pölyttäjien piristykseksi, Alhainen sanoo.
Riistapellon voi perustaa myös syyskylvöisillä kasveilla, jolloin se on riistan hyödynnettävissä läpi talven ja luo suojaa jo kevään toukotöiden aikana. Riistakasvustot kannattaa muutoinkin säästää seuraavaan kevääseen, jolloin alasta saa myös talviaikaisen kasvipeitteisyyden tuen.
Vaikka riistapeltoja hoidetaan pääasiassa riistalajeja ajatellen, niistä hyötyvät myös monet pikkulinnut ja hyönteislajit. Monimuotoisuuskasvien kaistat lisäävät monimuotoisuutta ja reunavyöhykettä.
– Kukkia sisältävät riistapellot ovat väriläiskiä maisemassa, ja tarjoavat mettä hyönteisille. Lisäksi riista- ja monimuotoisuuspellot lisäävät talviaikaista kasvipeitteisyyttä ja hiilensidontaa, Alhainen sanoo.
Tuulensuojakaista – suojaa tuulelta, sateelta ja pedoilta
Uusi ohjelmakausi tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia, kuten maailmalta tutut tuulensuojakaistat. Tuulensuojakaista on peruslohkon reunalla oleva ja lohkon pinta-alaan kuuluva enintään kaksi metriä leveä puu- tai pensaskaista, joka tarjoaa pienriistalle erinomaista suojaa avoimessa maisemassa.
– Tuulensuojakaistat saattavat olla viljelijälle taloudellisesti kannattava investointi paremman pölytyksen, luonnon oman tuholaistorjunnan ja tuulieroosion vähenemisen kautta, Alhainen kertoo.
Lisätietoa Ruokaviraston sivulta (ruokavirasto.fi)