Siirry sisältöön

Riistakolmiolaskennat käynnissä

Riistanisäkkäiden runsauden muutoksia seurataan riista- ja peltokolmiolla tehtävillä lumijälkilaskennoilla. Lumijälkiä lasketaan peltokolmioilla 1.1.–28.2.2018. Riistakolmioilla laskenta-aika on Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2018 ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3.2018. Talvilaskenta on riistakolmioilla järjestyksessä 30. ja peltokolmioilla 20. Laskettavia lajeja ovat riistanisäkkäät oravasta hirveen.

Lumijälkilaskentojen tulokset voi palauttaa sähköisen riistakolmiot.fi -palvelun kautta. Palvelusta löytyvät laskentatulokset koko kolmiohistorian ajalta, oma kolmiokohtainen raportti, perustietoa riistakolmiolaskennasta, laskettavista lajeista sekä ohjeita ja opastusta laskentojen tekijöille.

Laskenta vaatii lunta

Laskenta vaatii onnistuakseen yhtenäisen lumipeitteen ja pehmeää lunta sen verran, että pienienkin nisäkkäiden jäljet voidaan havaita. Parhaillaan laskentaolosuhteet ovat melko hyvät suuressa osassa maata. Koska sää voi muuttua vesisateista koviin pakkasiin lyhyessä ajassa, laskentaan kannattaa varautua heti otollisten kelien sattuessa.

-Vuonna 2017 leuto ja vähäluminen alkutalvi oli lumijälkilaskentojen kannalta hankala. Kauden lopussa lunta saatiin aivan eteläänkin, ja lopulta laskenta onnistuttiin tekemään yli 700 riistakolmiolla.  Yleensä vähälumisilla Etelä- ja Länsi-Suomen viljelysalueilla peltokolmioiden laskenta onnistui hienosti, ja aineistoa saatiin 130 peltokolmiolta, riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskukselta kertoo.

Suurin osa talvilaskennan lajeista oli koko maan keskiarvojen valossa ennallaan, vaikka alueellisia muutoksia puoleen ja toiseen esiintyikin.

Mikä on riistakolmio?

Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät.

Peltokolmiolaskenta on kehitetty riistakolmiolaskennasta maatalousympäristön, metsän ja asutuksen muodostaman rikkonaisen ja pienipiirteisen etelä- ja länsisuomalaisen maisemamosaiikin riistakantojen seurantaan. Peltokolmion sivujen pituudet ovat 2 km.

Viime vuosina kesälaskennassa on laskettu noin tuhat kolmiota ja talvilaskennassa 700 kolmiota. Talvella lasketaan riistanisäkkäiden lumijälkiä ja kesälaskennassa metsäkanalintuja (metso, teeri, pyy ja riekko).

 

Lisätiedot

www.riistakolmiot.fi

Olli Kursula, riistapäällikkö Keski-Suomi Suomen riistakeskus

p.029 431 224 olli.kursula@riista.fi

 

Katja Ikonen, asiantuntija Luonnonvarakeskus

p. 0295327010 katja.ikonen@luke.fi