Peltokolmiot lasketaan tänä vuonna 1.1.–5.3. ja riistakolmiot Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2. ja maan pohjoisosissa 15.1.–15.3. Kolmioita laskettiin kesälaskennoissa ennätysmäärä, ja laskentainnon toivotaan jatkuvan myös talvilaskennoissa.Riistakolmiot.fi sivusto on ollut laskijoilla aktiivisessa käytössä.
Nyt myös peltokolmioiden laskentatulokset voi tallentaa suoraan palveluun. Palvelusta löytyvät laskentatiedot 27 vuoden ajalta, oma kolmiokohtainen raportti ja paljon muuta. Palveluun kirjaudutaan Oma riista -tunnuksilla. Laskennoilla saadaan mittava aineisto tärkeimmistä metsä- ja peltoriistalajeista. Lumijälkiaineiston avulla pystytään laskemaan havaittujen lajien suhteellisia tiheyksiä. Tietoja hyödynnetään muun muassa kannanarvioinnissa, päätettäessä metsästysajoista ja saalistutkimuksissa.
Peltokolmiot lasketaan tänä vuonna 1.1.–5.3. ja riistakolmiot Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2. ja maan pohjoisosissa 15.1.–15.3. Kolmioita laskettiin kesälaskennoissa ennätysmäärä, ja laskentainnon toivotaan jatkuvan myös talvilaskennoissa.
Osaan maata on jo saatu ohuehko lumipeite, joskin eteläisessä Suomessa lisälunta vielä odotellaan. Olosuhteiden salliessa laskenta kannattaa tehdä heti ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana, sillä sopivien laskentapäivien lukumäärä voi jäädä pieneksi.
Laskentatuloksiin vaikuttaa laskentahetken säätä enemmän sen ajan säätila, jona jäljet syntyvät. Jälkienkertymäaikana ei tulisi olla ääreviä sääoloja, kuten runsasta lumisadetta. Eläimet ovat aktiivisempia suotuisan sään vallitessa ja tällöin myös jäljet jäävät parhaiten näkyviin. Lumipeitteen on oltava sellainen, että esimerkiksi lumikon jäljet painuvat lumeen ja säilyvät tunnistettavina. Talvilaskennassa lasketaan vain ne jäljet, jotka risteävät laskentalinjan kulku-uran kanssa.
Talvilaskennoissa laskettavia lajeja ovat: metsäjänis, rusakko, orava, liito-orava, majava, piisami, susi, kettu, naali, supikoira, karhu, kärppä, lumikko, minkki, hilleri, näätä, ahma, mäyrä, saukko, ilves, villisika, valkohäntäpeura, hirvi, metsäpeura ja metsäkauris. Lisäksi kirjataan näköhavainnot metsosta, teerestä, pyystä, riekosta, peltopyystä, fasaanista, kanahaukasta ja korpista. Peltokolmioilla edellä mainituista lasketaan myös jäljet.
Peltokolmioiden tulokset voi nyt tallentaa riistakolmiot.fi-palveluun
Riistakolmiot.fi sivusto on ollut laskijoilla aktiivisessa käytössä. Nyt myös peltokolmioiden laskentatulokset voi tallentaa suoraan palveluun. Palvelusta löytyvät laskentatiedot 27 vuoden ajalta, oma kolmiokohtainen raportti ja paljon muuta. Palveluun kirjaudutaan Oma riista -tunnuksilla.
Laskennat ovat kannanarvioinnin perusta
Riista- ja peltokolmioita laskevat tuhannet vapaaehtoiset metsästäjät ja luontoharrastajat. Laskennoilla saadaan mittava aineisto tärkeimmistä metsä- ja peltoriistalajeista. Lumijälkiaineiston avulla pystytään laskemaan havaittujen lajien suhteellisia tiheyksiä. Tietoja hyödynnetään muun muassa kannanarvioinnissa, päätettäessä metsästysajoista ja saalistutkimuksissa.
Riistakolmiolaskennan järjestävät Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus.