Ampuma-aselaki muuttuu 15.7.2019. Muutoksella pannaan täytäntöön asedirektiiviin tehdyt muutokset. Lainmuutos ei aiheuta toimenpiteitä valtaosalle nykyisistä aseluvan haltijoista. Myös suurin osa jatkossa aselupaa hakevista voi toimia kuten tähänkin asti. Prosessi pysyy pääpiirteissään entisellään. Ennen lainmuutosta myönnetyt luvat jäävät voimaan sellaisenaan joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, niistä lisää alla.
Erityisen vaaralliset ampuma-aseet
Lainmuutoksen myötä erityisen vaarallisten ampuma-aseiden luokka (niin sanottu A-luokka) laajenee. A-luokkaan kuuluvat vastedes myös:
- ampuma-aseet, jotka on valmistettu toimimaan sarjatulella, mutta on muunnettu toimimaan kertatulella, lippaallisella kertatulella tai itselataavalla kertatulella
- lyhyet (kokonaispituus on enintään 600 mm tai piipun pituus on enintään 300 mm), keskisytytteiset itselataavat kertatuliaseet, joilla voidaan laukaista yli 21 patruunaa ilman uudelleenlatausta tai joissa käytetään latauslaitetta (kiinteä tai irrotettava), jonka kapasiteetti on yli 20 patruunaa
- pitkät (mitat yli yllä mainitun lyhyen ampuma-aseen määritelmän) keskisytytteiset itselataavat kertatuliaseet, joilla voidaan laukaista yli 11 patruunaa ilman uudelleenlatausta tai joissa käytetään latauslaitetta (kiinteä tai irrotettava), jonka kapasiteetti on yli 10 patruunaa
- lyhyet itselataavat kertatuliaseet, jotka on suunniteltu ja valmistettu ammuttavaksi kahdella kädellä ja olkapäätä vasten tuettavaksi taikka muuten kahden käden otteella ammuttavaksi
Jos tällainen ampuma-ase on hankittu viimeistään 12.6.2017, lupa säilyy sen voimassaoloajan ennallaan ilman mitään toimenpiteitä. Luvalla saa pitää hallussa ja hankkia edellä mainittuja latauslaitteita (ns. isoja lippaita).
Jos ampuma-ase sen sijaan on hankittu 13.6.2017 tai sen jälkeen ja luvanhaltija haluaa edelleen säilyttää oikeutensa hankkia ja pitää hallussa suurikapasiteettisia latauslaitteita, on lupaa haettava uudelleen kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta (viimeistään 14.1.2020). Lupaa haetaan poliisilaitokselta uuden lain mukaisin perustein ja perusteen olemassaolo on osoitettava uuden lain mukaisesti (katso sivut Hyväksyttävät käyttötarkoitukset ja Käyttötarkoituksen osoittaminen) ja se annetaan siirtymäaikana maksutta. Ratkaisevaa on se, että hakemus on pantu vireille siirtymäaikana. Sitä voi myöhemmin täydentää, ja lupa on voimassa ennallaan siihen saakka kunnes hakemus on käsitelty ja uusi lupa myönnetty. Hakemus säilyy siis vireillä poliisin järjestelmässä odottamassa esimerkiksi sitä, että edellytys vuoden mittaiseen ampumaseuran jäsenyyteen on ollut mahdollista täyttää.
Ellei lupahakemusta panna vireille määräajan puitteissa, lupa raukeaa siltä osin kuin se koskee ns. isojen lippaiden hankkimista ja hallussapitoa. Luvan mukaista ampuma-asetta saa siis ilman toimenpiteitäkin pitää edelleen hallussa ja käyttää ns. lyhyellä lippaalla, B-luokan ampuma-aseena. Ison lippaan hallussapito tämän jälkeen johtaa kaikkien niiden aselupien peruuttamiseen, joiden nojalla henkilöllä on oikeus pitää hallussaan pistoolia, pienoispistoolia, revolveria, pienoisrevolveria tai aseita, joiden toimintatapa on itselataava kertatuli.
Erityisen vaarallisten ampuma-aseiden hankkimisesta, katso sivut Hyväksyttävät käyttötarkoitukset, Käyttötarkoituksen osoittaminen ja Erityisen vaaralliset ampuma-aseet.
Asealan elinkeinoluvat ja elinkeinon harjoittaminen
Ennen 1.1.2010 myönnetty asealan elinkeinolupa tai muu sellainen lupa, joka oikeuttaa harjoittamaan asealan elinkeinoa, on uusittava. Uusiminen tapahtuu ilmoittamalla vuoden kuluessa lain voimaantulosta Poliisihallituksen Asehallintoon aikeensa jatkaa elinkeinotoimintaa. Ilmoitukseen liitetään alkuperäisen luvan kopio ja ampuma-aseasetuksen 10 § mukaiset tiedot. Jos toiminta jatkuu ennallaan, uusi lupa annetaan maksutta. Jos luvan sisältöön (esimerkiksi toiminnan laajuuteen) halutaan tehdä samassa yhteydessä muutoksia, se käsitellään uutena lupana, joka on maksullinen. Ellei ilmoitusta tehdä edellä mainitussa määräajassa, se raukeaa, eikä toimintaa saa enää harjoittaa.
Kaupan lisäksi jatkossa luvanvaraista on myös aseiden, aseen osien, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten kaupallinen vaihto, säilyttäminen ja vuokraaminen. Myös Suomen sisällä tapahtuvan siirtämisen tai valtion rajat ylittävän siirron, tuonnin ja viennin järjestäminen kuuluu tämän luvan piiriin.
Luvan hakemisesta ja uusimisesta katso tarkemmin sivu Ase-elinkeinoluvat.
Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus ja reserviläistoiminta
Reserviläistoiminta sotilaallisia valmiuksia palvelevana koulutuksena (sotva) on uusi ampuma-aselain mukainen hyväksyttävä käyttötarkoitus. Tätä tarkoitusta voi käyttää perusteena silloin, kun haetaan lupaa pitkään ampuma-aseeseen, jossa on tai johon voidaan kiinnittää ns. iso lipas (katso yllä tai sivu Erityisen vaaralliset ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja ammukset). Muilla ampuma-aseilla harjoitettava reserviläistoiminta perustellaan edelleen ampumaharrastuksena, poikkeuksena sovellettu reserviläisammunta (SRA), joka perustellaan ampumaurheiluna.
Luvan saaminen sotva-koulutusperusteella edellyttää Puolustusvoimien puoltavaa lausuntoa siitä, että hakija on sijoituskelpoinen. Tällä lausunnolla perustellaan direktiiviin vaatimus siitä, että hakijalla tulee olla kansalliseen maanpuolustukseen perustuva tarve kyseisen ampuma-aseen hallussapitoon ja sillä ampumiseen. Poliisi hankkii lausunnon viran puolesta eikä lausuntoa voi korvata millään muulla tavalla.
Luvan hakemisesta katso tarkemmin sivu Käyttötarkoituksen osoittaminen.
Ampuma-aseiden hävittäminen
Kun ampuma-ase halutaan hävittää (romuttaa), se on toimitettava poliisille hävittämistä varten. Muita tapoja ampuma-aseen hävittämiseksi ei ole. Jos hävitettävästä aseesta halutaan jättää osia käyttöön, poliisi merkitsee ne asetietojärjestelmään.