Siirry sisältöön

Nuoret hirvieläimet liikenteessä

Emojensa vieroittamat nuoret hirvieläimet etsivät touko-kesäkuussa omia elinalueitaan. Nämä kokemattomat kulkijat eksyvät toisinaan taajamiin ja voivat aiheuttaa arvaamattomalla käyttäytymisellään liikenneonnettomuuksia.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä suurriistavirka-apu (SRVA) löytää perille.

Onnettomuuspaikan paikkatieto on eläimen kohtalon selvittämisen kannalta oleellista. Paikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä.

– Luovatkin ratkaisut ovat onnettomuuspaikan merkinnässä sallittuja, autosta löytyvä muovipussi tai muun vastaavan esineen kiinnittäminen tienlaitaan näkyvälle paikalle eläimen poistumissuunnan puolelle riittää. SRVA-toimija kerää onnettomuuspaikan merkintään käytetyt tuotteet talteen, Porin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Jokinen sanoo.

Ilmoita aina onnettomuudesta

Kaikista hirvieläinkolareista ei ilmoiteta viranomaisille. Yleensä näin tapahtuu pienten hirvieläinten kolarissa. Syynä ilmoituksen laiminlyöntiin ovat usein ajoneuvon kärsimät vähäiset vahingot.  Vaurioitumaton auto ei kuitenkaan aina tarkoita eläimen selviytymistä vähäisillä vaurioilla, sillä raajat voivat murtua vähäisestäkin osumasta. Ilman autoilijan ilmoitusta eläintä ei osata etsiä, ja pahimmillaan sen kohtalona on hidas ja tuskallinen kuolema.

Onnettomuuksissa osallisena olleen hirvieläimen kunto pyritään aina tarkastamaan. Käytännössä poliisin virka-apuna toimivat SRVA-toimijat jäljestävät hirvieläintä koirien avulla ja yrittävät saada havaintoja eläimen liikkeistä ja loukkaantumisasteesta. Pahoin loukkaantuneet eläimet joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

– Joskus eläin selviää säikähdyksellä tai pienillä vammoilla isostakin törmäyksestä ja jäljestys saa onnellisen lopun, joskus taas pieninkin kopsahdus on sinetöinyt eläimen kohtalon, Jokinen kertoo.

 

Nuoret eläimet voivat eksyä taajamiin

Kevään loppupuolella ja alkukesästä hirvieläimiä voi tavata epätavallisissa paikoissa. Eläimet saattavat käyttäytyä uteliaasti, liikkua asutuksen lähellä ja olla hölmistyneitä niille oudossa ympäristössä.

– Usein poikkeuksellisesti käyttäytyvä eläin on nuori yksilö. Emojen siirtyessä vasomaan viimevuotiset vasat saattavat joutua kokemaan karun itsenäistymisen alun – emo ajaa viimevuotisen vasan pois lähettyviltään joskus kovinkin ottein, Jokinen kertoo.

Vasojen nopea itsenäistyminen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa yllättäviin kohtaamisiin taajamissa.

– Taajamaan eksyminen on yllätys eläimelle itselleenkin ja epämiellyttävä tilanne muuttuu helposti vauhkoksi pakenemiseksi, jolloin se saattaa loukkaantua, Jokinen sanoo.

Taajamaan eksynyt hirvieläin pyritään ohjaamaan turvallisemmille alueille poliisin ja SRVA-toimijoiden yhteistyöllä. Etenkin hirvi isona eläimenä voi aiheuttaa rakennetussa ympäristössä liikkuessaan vakaviakin vaaratilanteita.

 

Lisätietoa

Reima Laaja, riistasuunnittelija Suomen riistakeskus p. 029 431 2322

Mikko, Jokinen, toiminnanohjaaja Porin riistanhoitoyhdistys p. 041-4656835