WWF:n rahoittaman ja Metsähallituksen ylläpitämän riistakameran tallentamat kuvat paljastavat naalin yrittäneen pesiä Suomessa tänä vuonna. Edellinen varma poikuehavainto on vuodelta 1996. Naali on ollut viime vuosikymmeninä satunnainen vieras Suomen pohjoisimpien kuntien, Utsjoen, Inarin ja Enontekiön, tunturialueilla.
Naalia eli napakettua tavataan arktisilla seuduilla kautta pohjoisen pallonpuoliskon. Vaikka koko maailman mittakaavassa naalit eivät ole häviämässä, Pohjoismaista laji on ollut vaarassa kadota. Ilmastonmuutoksen myötä pohjoiseen levittäytynyt kettu on valloittanut naalin pesimäalueita, ja naalin pääravinnon, myyrien ja sopulien, huippuvuodet olivat pitkään harvinaisia.
Toivo naalin paluusta Suomeen kuitenkin elää. WWF:n rahoittaman ja Metsähallituksen ylläpitämän riistakameran tallentamat kuvat paljastavat pesinnän olleen tänä vuonna lähempänä kuin 20 vuoteen.
Riistakamera vietiin maastoon keväällä sen jälkeen, kun Metsähallituksen työntekijä näki naalin livahtavan pesäkoloon. Kameran tallentamat kuvat paljastivat myöhemmin, että samassa pesässä asui myös toinen yksilö.
”Riistakameralle tallentui päivittäin jopa satoja kuvia kahdesta naalista, valkoisesta ja tummasta. Naalit leikkivät ja telmivät yhdessä, ja kaikesta saattoi päätellä pesinnän olevan lähellä. Valitettavasti historiaa ei tehty, sillä toinen yksilö katosi”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.
Vaikka pesintä ei toteutunut, toivoon on aihetta.
”Oli jännittävää, että pesällä oli tänä vuonna vilskettä, sillä edes tällaista läheltä piti -tilannetta ei ole ollut todella pitkään aikaan. Havainnot antavat uskoa tulevaan”, Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila sanoo.
WWF kouluttaa vapaaehtoisia tarkistamaan pesiä
Naali voi pesiä lähitulevaisuudessa Suomessa. Ruotsin ja Norjan puolella naalikanta on hieman kasvanut viime vuosina, ja yksilöitä voi vaeltaa ravinnon perässä Suomeen.
”Naalin paluu Suomeen vaatii sopuli- ja myyrähuippuja, joita on viime vuosina taas ollut pitkän tauon jälkeen. Me olemme yrittäneet auttaa rahoittamalla Pohjois-Lappiin vietyjä, Ruotsissa ja Norjassa kehitettyjä naalinruokinta-automaatteja, joihin kettu ei pääse”, WWF:n Tolvanen sanoo.
Vuonna 2017 alkaa Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen Arctic Fox Together -hanke, johon Metsähallitus osallistuu. Hankkeen tarkoituksena on kehittää seurantyötä, parantaa naalin selviytymistä lisäruokinnan ja ketunmetsästyksen avulla sekä tiivistää pohjoismaista yhteistyötä naalin suojelussa.
WWF osallistuu hankkeeseen kouluttamalla Metsähallituksen avuksi vapaaehtoisia koluamaan mahdollisia pesäpaikkoja.
”Naalilla on tapana suosia pesinnässään esi-isiensä kaivamia vanhoja luolastoja, jotka säilyvät asumattominakin vuosikymmeniä maastossa tunnistettavina. Niitä on löydetty Suomesta satoja, eikä kaikkia ehditä vuosittain tarkistaa. Kouluttamamme vapaaehtoiset voivat auttaa Metsähallitusta pesien tarkistamisessa”, Tolvanen sanoo.
Alkuperäinen tiedote WWF:n sivuilla
Kuva: Metsähallitus / WWF