Riistanisäkkäiden runsauden muutoksia seurataan riista- ja peltokolmiolla tehtävillä lumijälkilaskennoilla. Lumijälkiä lasketaan peltokolmioilla 1.1.–28.2.2017. Riistakolmioilla laskenta-aika on Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2017 ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3.2017. Lumijälkiä on laskettu vuodesta 1988 lähtien. Laskettavia lajeja ovat riistanisäkkäät oravasta hirveen.
Lumijälkilaskentojen tulokset voi palauttaa sähköisen riistakolmiot.fi –palvelun kautta. Palvelusta löytyvät laskentatulokset koko kolmiohistorian ajalta, oma kolmiokohtainen raportti, perustietoa riistakolmiolaskennasta, laskettavista lajeista sekä ohjeita ja opastusta laskentojen tekijöille.
Laskenta vaatii lunta
Laskenta vaatii onnistuakseen yhtenäisen lumipeitteen ja pehmeää lunta sen verran, että pienienkin nisäkkäiden jäljet voidaan havaita. Parhaillaan laskentaolosuhteet ovat melko hyvät suuressa osassa maata. Koska sää voi muuttua vesisateista koviin pakkasiin lyhyessä ajassa, laskentaan kannattaa varautua heti otollisten kelien sattuessa.
Vuonna 2016 lumiolosuhteet olivat pääosassa Suomea otolliset talven lumijälkilaskentoihin, ja laskenta pystyttiin tekemään 703 riistakolmiolla. Metsäjänistä ja oravaa lukuun ottamatta muiden laskennan nisäkäslajien jälkitiheydet olivat joko edellisvuotisella tasolla tai sitä korkeammat. Selvästi aikaisemmista vuosista runsastuneita lajeja olivat kärppä, valkohäntäpeura ja rusakko. Oravalla jälkimäärä oli alhaisin koko 28 vuoden laskenta-aineistossa.
Mikä on riistakolmio?
Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät.
Viime vuosina kesälaskennassa on laskettu noin tuhat kolmiota ja talvilaskennassa 600 – 700 kolmiota. Talvella lasketaan riistanisäkkäiden lumijälkiä ja kesälaskennassa metsäkanalintuja (metso, teeri, pyy ja riekko).
Lisää tietoa: www.riistakolmiot.fi
Lisätiedot:
Olli Kursula
vs. riistapäällikkö Keski-Suomi Suomen riistakeskus
puh. 029 431 2242
Katja Ikonen
asiantuntija Luonnonvarakeskus
puh. 0295327010