Riistanisäkkäiden, oravasta hirveen, lumijälkien laskenta riista- ja peltokolmioilla on alkanut koko maassa. Talvilaskennat antavat tärkeää tietoa lajien pitkäaikaisista kannanmuutoksista.
Lumijälkiä lasketaan peltokolmioilla 1.1.–28.2.2019. Riistakolmioilla laskenta-aika on Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2019 ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3.2019. Talvilaskenta on riistakolmioilla järjestyksessä 31. ja peltokolmioilla 21.
Laskennan tekevät vapaaehtoiset metsästäjät. Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa talvilaskentojen avulla riistanisäkkäiden määrän vuosittaista ja pitkän aikavälin vaihtelua. Riistakolmiot.fi-palvelusta löytyvät laskentatulokset koko kolmiohistorian ajalta
Lumijälkien laskijat voivat palauttaa tulokset sähköisen Riistakolmiot.fi-palvelun kautta. Sieltä löytyy ohjeita ja opastusta laskentojen tekijöille, oma kolmiokohtainen raportti sekä perustietoa laskettavista lajeista.
Laskenta vaatii lunta
Laskenta vaatii onnistuakseen yhtenäisen lumipeitteen ja riittävästi pehmeää lunta, jotta pienienkin nisäkkäiden jäljet havaitaan. Tällä hetkellä laskentaolosuhteet ovat melko hyvät suuressa osassa maata. Koska sää voi muuttua nopeasti, laskentaan kannattaa varautua heti otollisten kelien sattuessa.
– Viime vuosien lauhoina ja vähälumisina talvina varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa laskentojen tekemisessä on ollut vaikeuksia. Alkuvuonna 2018 tammikuu oli Pohjois-Lappia lukuun ottamatta hyvin leuto. Helmikuun alussa saatiin Etelä-Suomeenkin kunnon lumipeite, mikä mahdollisti yli 700 riistakolmion laskemisen, riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskukselta kertoo.
Mikä on riistakolmio?
Riistakolmiot ovat metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja pysyviä laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km.
Peltokolmiolaskenta on kehitetty riistakolmiolaskennasta maatalousympäristön, metsän ja asutuksen muodostaman rikkonaisen ja pienipiirteisen etelä- ja länsisuomalaisen maisemamosaiikin riistakantojen seurantaan. Peltokolmion sivujen pituudet ovat 2 km.
Viime vuosina kesälaskennassa on laskettu noin tuhat kolmiota ja talvilaskennassa 700 kolmiota. Talvella lasketaan riistanisäkkäiden lumijälkiä ja kesälaskennassa metsäkanalintuja (metso, teeri, pyy ja riekko).
Lisätietoa: www.riistakolmiot.fi
Lisätietoja
Kursula, Olli
- Riistapäällikkö, Keski-Suomi
- Riistalaskennat sekä riistatiedon käyttö metsästysseuroissa
- 029 431 2242
- olli.kursula@riista.fi