Poikkeuslupia haettiin neljällä hakemuksella (1) Kuhmoon, (2) Sotkamoon, (3) Kajaaniin ja (4) Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamalle alueelle. Poikkeusluvat jakautuvat siten, että Kuhmossa voidaan metsästää neljätoista karhua, Sotkamossa neljä, Kajaanissa yksi ja samoin Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella yksi karhu 20.8. alkavalla metsästyskaudella.
Poikkeuslupien kohdentamisessa Kuhmoon vaikuttivat alueen karhutiheyden lisäksi metsäpeurojen esiintyminen alueella ja paikoin heikko hirvikanta. Suurpetojen saalistus näkyy niin metsäpeurojen kuin hirvienkin vasatuotossa alueella.
Viime vuonna poikkeusluvat myönnettiin 25 karhun pyyntiin. Saalis jakautui siten, että Kuhmossa saatiin 20 karhua, Sotkamossa neljä ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamalla alueella yksi karhu.
Poronhoitoalueella karhun metsästys tapahtuu maa- ja metsätalousministeriön asettamin kiintiöin. Kiintiö on yhteensä enintään 85 karhua, josta itäiselle poronhoitoalueelle on asetettu 70 karhun kiintiö ja läntiselle 15 yksilöä. Suomussalmi kuuluu itäiseen kiintiöön ja Hyrynsalmi sekä Puolangan poronhoitoalueen puoleinen alue läntiseen. Kainuussa poronhoitoalueella kaadettiin viime syksynä Suomussalmella 36 karhua sekä Hyrynsalmella ja Puolangan poronhoitoalueella molemmissa kaksi karhua.
Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan Kainuun metsissä liikkuu 145–160 yli vuoden ikäistä karhua ja tänä vuonna on arvioitu syntyneen 35 pentua. Koko maassa karhuja arvioidaan olevan noin 2100 yksilöä.
Lisätietoja: lupahallintopäällikkö Marko Paasimaa, 029 431 2232