Siirry sisältöön

Hirven pyyntiluvat myönnetty Kainuuseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Kainuuseen 1 376 hirvenpyyntilupaa tulevan syksyn metsästyskaudelle. Lupamäärä on 8 prosenttia pienempi kuin edellisellä metsästyskaudella.

Suomen riistakeskus arvioi, että luvilla metsästetään noin 1 700 hirveä, koska yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla voi metsästää joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Saalisarviossa on huomioitu todennäköinen pyyntilupien käyttöaste.

Kainuun alueellinen riistaneuvosto on asettanut tavoitetiheydet maakunnan neljälle hirvitalousalueelle. Suomussalmella ja Kuhmossa talvehtivan kannan tavoitetiheyshaarukka on 2,5–3,3 ja muilla alueilla 2,5–3,1 hirveä tuhannella hehtaarilla. Suunnitellulla verotuksella syksyn metsästyksen jälkeen talvehtisi Suomussalmella 2,8, Paltamon, Puolangan, Hyrynsalmen ja Ristijärven muodostamalla alueella 2,7, Kuhmossa 2,3 sekä Sotkamon, Kajaanin ja Vuolijoen muodostamalla alueella 2,5 hirveä tuhannella hehtaarilla. Hirvikannan tavoitellaan hieman vahvistuvan kaikilla muilla hirvitalousalueilla paitsi Sotkamon, Kajaanin ja Vuolijoen muodostamalla hirvitalousalueella.

Hirven metsästys alkaa Kainuussa lokakuun ensimmäisenä lauantaina, joka on tänä vuonna 7. lokakuuta. Metsästysaika kestää tammikuun 15. päivään saakka, mutta koiraa ei saa käyttää tammikuun pyynnissä poronhoitoalueella. Poronhoitoalueen ulkopuolisella alueella koiraa voi käyttää myös tammikuussa. Lisäksi pyyntilupia voi käyttää tietyin ehdoin syyskuun alusta lähtien vahtimalla pellolta. Tarkoituksena on vähentää hirvien aiheuttamia vahinkoja viljelyksillä.

Hirvikannan verotuksen tavoitteet 2023 (pdf)

Lisätietoja

Paasimaa, Marko

  • Riistapäällikkö, Kainuu
  • Suurpetojen poikkeusluvat, lupahallintopäällikkö
  • 029 431 2232
  • marko.paasimaa@riista.fi