Siirry sisältöön

Metson pesän tarina

Metsästäjä Tauno Jaakkola löysi 18.5. koppelon pesän Joutsan Pappisista. Pesässä oli 8 munaa. 81-vuotias Tauno suojasi pesän saippualla. Pesä oli koivukuitukasan suojassa risukossa talvellisen hakkuutyömaan laanissa. Tauno soitti metsäyhtiölle, joka oli puut ostanut ja kielsi koskemasta puukasaan ennen kuin poikaset ovat lähteneet maailmalle.

Tauno kävi sunnuntaina 4.6 pesällä ja kaikki poikaset olivat kuoriutuneet. Hän uskoo, että kuoriutuminen on tapahtunut 2.6., koska oli käynyt pesällä puolen viikon maissa.

Metson ensimmäiset päivät ovat haastavat

Koppelon munien haudonta kestää 24 – 27 vuorokautta. Vastakuoriutuneet pikkumetsot painavat vain 35 grammaa. Ne lähtevät pesästä heti kuivuttuaan. Ensimmäiset elinviikot metsonpojat ovat riippuvaisia hyönteisravinnosta. Ne etsivät ruokansa alusta asti itse. Lämmittelemään ne sulloutuvat emon siipien suojiin. Kylmä ja sateinen sää tekee metsonpoikasten elon ensimetreistä hyvin haasteellisen.

Metsäkanalintujen pesistä tuhoutuu keskimäärin kolmannes ennen poikasten kuoriutumista. Munat vie useimmiten supikoira, kettu tai näätä. Pesän voi helposti suojata nisäkäspedoilta. Pesä suojataan vuolemalla voimakkaasti tuoksuvaa saippuaa yhtenäiseen rinkiin 25 – 30 metrin säteellä.

Vaikka haudonta on jo pitkällä, metsäkanalintujen pesät kannattaa edelleen löydettäessä suojata. Pesä rosvotaan usein juuri ennen kuoriutumista.

Keski-Suomen Metsoparlamentti juhlii Suomi 100-juhlavuotta Sadan pesän savotta pesiensuojauskampanjalla, johon kutsutaan mukaan kaikki metsojen ystävät.

Lisää tietoa Sadan pesän savotasta ja pesien suojauksesta. www.metsoparlamentti.fi

Kuvan poikue ei liity tapaukseen.