Siirry sisältöön

Asedirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee

EU:n asedirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee. Sisäministeriö ja puolustusministeriö ovat hakeneet ratkaisuja direktiivin täytäntöönpanemiseksi tiiviisti yhdessä sidosryhmien kanssa. Viime vuonna järjestettiin kolme eri temaattista keskustelutilaisuutta sidosryhmille ja lisäksi sidosryhmien kanssa on järjestetty erillisiä tapaamisia.

– Asedirektiivissä saavutettiin Suomen kannalta hyvä lopputulos, hallituksen esitystä valmistelevan työryhmän puheenjohtaja Johanna Puiro kertoo. – Direktiivistä toki seuraa muutoksia ampuma-aselakiin ja ohjenuorana täytäntöönpanotyössä on ollut eduskunnan asedirektiivin neuvotteluiden aikana muodostama kanta siitä, että direktiivillä ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa aseharrastusta.

Asedirektiivin täytäntöönpanossa on tarkoitus tehdä vain ne lakimuutokset, jotka direktiivi edellyttää. Keskeisenä kysymyksenä on ollut tiettyjen aseiden siirtyminen kiellettyjen aseiden luokkaan ja niihin jatkossa myönnettävien poikkeuslupien perusteet.

– Tätä kysymystä tullaan hallituksen esitysluonnoksessa käsittelemään kokonaisuutena. Tärkeää on ottaa huomioon se kokonaispaketti, jolla jatkossa näihin kiellettyihin aseisiin voidaan Suomessa myöntää poikkeuslupia, Puiro korostaa.

– Puolustusministeriölle on asian valmistelussa ollut tärkeää pyrkiä rajoittamaan direktiivistä aiheutuvia haittoja reserviläisten vapaaehtoiselle ampumaharjoittelulle, puolustusministeriön työryhmään nimeämä jäsen Timo Tuurihalme toteaa. – Puolustusministeriö pitää kannustettavana reserviläisten omaehtoista henkilökohtaista toimintakykyä kohottavaa harjoittelua niin omilla ampuma-aseilla kuin vaikkapa kuntoilemalla, Tuurihalme painottaa.

– Lakiluonnoksen valmistelussa on tavoiteltu käytännössä toimivaa ratkaisua, joka täyttää asedirektiivin vaatimukset ja ottaa huomioon niin puolustusministeriön hallinnonalan tarpeet kuin muidenkin sidosryhmien huolenaiheet, Puiro kertoo.

Asedirektiiviä koskeva hallituksen esitys on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle maaliskuun alussa ja maaliskuun puolivälissä järjestetään lisäksi kuulemistilaisuus asiassa.

Lue lisää hankkeesta

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Johanna Puiro, p. 0295 488 584, johanna.puiro@intermin.fi