Siirry sisältöön

Alkusyksyn hirvieläinten metsästys pienentää kolaririskiä

Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästyskausi alkaa syyskuun alussa. Alkukauden metsästys torjuu vahinkoja liikenteessä ja viljelyksillä.

Hirven metsästys vahtimalla pelloilta alkaa syyskuun alussa, samoin kuin valkohäntä- ja kuusipeuran vahtimismetsästys. Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirveä voi metsästää muuten kuin vahtimalla heti kauden alusta.

Suurin osa hirvieläinkolareista tapahtuu loka-marraskuussa, joten alkusyksystä ammutut hirvieläimet vähentävät kolaririskiä. Syksyllä olosuhteet liikenteessä ovat pimeyden ja sääolojen vuoksi huonot. Lisäksi eläinten kiima-aika sekä siirtyminen talvilaitumille lisää niiden aktiivisuutta, mikä kasvattaa törmäysten mahdollisuutta.

– Vahinkojen määrään voidaan vaikuttaa kohdennetulla metsästyksellä. Metsästys vilkasliikenteisten teiden ja erikoisviljelmien läheisyydessä on hyvä aloittaa heti syyskuun alusta, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Kolarikartat avuksi metsästyksen kohdentamisessa

Suomen riistakeskus on tehnyt metsästyksen kohdentamisen tueksi karttoja.

– Karttoihin on merkitty tieosuudet, joilla on sattunut valkohäntäpeurakolareita metsästyskauden 2019–2020 aikana. Kartoista näkee helposti ne paikat, minne kannattaa painottaa alkukauden metsästystä kolareiden vähentämiseksi, hirvitalousaluesuunnittelija Antti Rinne Suomen riistakeskuksesta neuvoo.

– Peurojen ruokinnassa on muistettava, ettei ruokintapaikkoja tule sijoittaa vilkkaasti liikennöityjen tieosuuksien välittömään läheisyyteen, Rinne lisää.

Viime vuosien hirvieläinkolarit ovat nähtävillä myös karttapalvelusta osoitteesta https://mobilityanalytics.ramboll.com/onn/hirvielain/. Palvelussa voi valita näkyville hirven tai valkohäntäpeuran ja metsäkauriin aiheuttamat kolarit vuosittain tai kuukausittain, sekä esimerkiksi lämpökartan pahimmista kolarialueista.

Alkavalle metsästyskaudelle hirven pyyntilupia myönnettiin hieman viime vuotta vähemmän ja valkohäntäpeuran pyyntilupia lähes kymmenes enemmän kuin viime vuonna.  Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 47 691 hirven ja 63 260 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Etelä-Häme

Pohjois-Häme

Satakunta

Uusimaa

Varsinais-Suomi

Lisätietoja

Rinne, Antti

  • Hirvitalousaluesuunnittelija
  • 0294312344
  • antti.rinne@riista.fi
  • Toimipiste Turku.

Körhämö, Jani

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Häme
  • 029 431 2281
  • jani.korhamo@riista.fi