Siirry sisältöön

Älä kesytä karhua ruokkimalla

Karhuista tehdään paljon havaintoja keväällä ja alkukesällä, jolloin luonnossa on niukasti ravintoa tarjolla ja otsot liikkuvat jopa valoisan aikaan. Karhuille ei saa kuitenkaan tarjota ruoka-apua, etteivät ne totu liikaa ihmiseen.

Karhualueilla on syytä muistaa huolellinen jätehuolto, niin mökkien kuin muidenkin rakennusten ympäristössä, sillä jo houkuttelevat hajut vetävät karhuja puoleensa.

Karhun kuuluu pelätä ihmistä

Karhuhavaintoja tehdään usein autosta tai rakennusten suojasta. Autossa olevaa ihmistä karhu ei osaa välttämättä pelätä ja voi käyttäytyä tilanteessa välinpitämättömästi. Käyttäytyminen yleensä muuttuu, kun auton sammuttaa. Karhun saadessa ihmisestä näkö- tai kuulohavainnon sen tulisi väistää. Jos näin ei tapahdu, on syytä poistua paikalta.

Välinpitämättömästi ihmistä kohtaan käyttäytyviä tai vahinkoa esimerkiksi mehiläispesille aiheuttavia karhuja joudutaan toisinaan karkottamaan. Poliisi hoitaa yleistä turvallisuutta uhkaavat tilanteet yhdessä   riistanhoitoyhdistysten ylläpitämän suurriistavirka-apuorganisaatio (SRVA) kanssa, jonka toimijat ovat koulutettu toimimaan karhun karkotustilanteissa.

Karhujen havainnointi on arkipäiväistynyt, kun liiketunnistimella toimivat riistakamerat ovat yleistyneet. Karhu löytää helposti metsään viedyt houkutussyötit ja kuvauttaa itsensä. Karhu on oppivainen eläin ja yhdistää nopeasti helpon ravinnon ihmisen hajuun, jolloin sen ihmisarkuus vähenee. Karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää. On muistettava, että haaskanpito on luvanvaraista ja säädeltyä myös syöttien osalta.

 Ilmoita karhuhavaintosi

Karhukantaa arvioidaan lähinnä tehtyjen pentuehavaintojen perusteella. Siksi on tärkeää, että kaikki pentueita koskevat havainnot ilmoitetaan petoyhdyshenkilöille. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa elää 2020–2130 vuotta vanhempaa karhua.

Lisätietoja:

Petri Vartiainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
029 431 2211, petri.vartiainen@riista.fi

10 kohdan ohjeet karhun kohtaamiseen 

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanta-arvio 

Tietoa suurpedoista

Petoyhdyshenkilöiden yhteystietohaku