Pääsääntöisesti susi välttää ihmistä ja vain harvoin sutta pääsee näkemään. Reviirialueilla yleisin havainto on suden jättämät yölliset jäljet lumeen. Joskus susi saattaa vierailla asuintalojen läheisyydessä tai hoidetulla piha-alueella. Keväisin tehdään havaintoja erityisesti nuorista susiyksilöistä, jotka etsivät itselleen uutta reviiriä. Suden näkeminen ei vielä tarkoita, että kysymyksessä olisi aktiivista viranomaistoimintaa vaativa tilanne.
Jos löydät suden jälkiä tai näet suden asuintalon hoidetulla piha-alueella, joka kuitenkin poistuu paikalta ihmisen havaittuaan, ilmoita havainnosta kotikuntasi suurpetoyhdyshenkilölle. Havaintojen ilmoittaminen on tärkeää kanta-arvion tuottamiselle sekä mahdollisten muiden toimenpiteiden arvioimiseksi.
Mikäli kohtaat uhkaavasti käyttäytyvän suden, tulee siitä ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen. Hätäkeskukseen tulee ilmoittaa, jos susi esimerkiksi ei poistu piha-alueelta, jää kiertelemään lähiympäristöön tai susi muutoin käyttäytyy ihmisen havaittuaan pelottomasti.
Jos susi on tappanut tai vahingoittanut omaisuutta (koti- tai tuotantoeläin), ota yhteys oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen.
Samat toimintaohjeet koskevat kaikkia muitakin suurpetoja (karhu, ilves ja ahma).
Petoyhdyshenkilöiden yhteistiedot
Suomen susikannan hoitosuunnitelma
Liite 1 HUOLTA, UHKAA TAI VAARAA AIHEUTTAVAN SUDEN MÄÄRITELMÄ
Lisätieto
Mikael Luoma, riistapäällikkö Pohjanmaa, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2271
Harri-Pekka Pohjolainen, rikosylikomisario, Itä-Suomen poliisilaitos
p. 0295 456 567