Siirry sisältöön

Syksy on pahinta hirvieläinkolariaikaa

Eniten eläinonnettomuuksia tapahtuu tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen. Loka-marraskuussa valkohäntäpeurojen kiima-aika saa eläimet liikkeelle, ja samalla aamu- ja iltahämärät osuvat vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskuksen 112 numeroon. Soitto käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Helpoiten ilmoitus hätäkeskukseen onnistuu soittamalla kolaripaikalta puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja SRVA löytää perille.

– Pidä aina autossa mukana riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Merkitse kolaripaikka riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä tarvikkeella, esimerkiksi muovipussilla, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta neuvoo.

Merkintä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

– Jos ajat kolarin karhun tai villisian kanssa, älä nouse ulos autosta kolaripaikalla. Kerro ilmoitusta tehdessäsi mihin eläimeen uskot osuneesi, jotta SRVA-henkilö osaa varautua. Loukkaantunut karhu tai villisika on ihmiselle vaarallinen, muistuttaa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

 

Lataa ja tulosta riistaonnettomuusmerkki täältä

Lisätietoja:

Riistasuunnittelija Reima Laaja, Suomen riistakeskus p. 029 431 2322

Järjestöpäällikkö Teemu Simenius, Suomen Metsästäjäliitto p. 050 331 5330