Luonnonvarakeskuksen ja Suomen riistakeskuksen yhteistiedote
Riistanisäkkäiden lumijälkiä lasketaan riistakolmioilla Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2025. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa laskenta-aika on 15.1.–15.3. Peltokolmioita lasketaan koko maassa 1.1.–28.2.
Lumijälkilaskenta tuottaa kansainvälisesti ainutlaatuista tietoa laskettavien riistalajien runsauden ja levinneisyyden muutoksista. Kolmioita laskevat vapaaehtoiset metsästäjät ja luontoharrastajat.
– Usealle riistanisäkäslajille, kuten jäniksille, oraville, ketuille ja näätäeläimille, lumijälkilaskenta on ainoa valtakunnallinen vuosittainen kannanseuranta. Aineistoja käytetään myös tutkimuksessa, kertoo erikoistutkija Andreas Lindén Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskuksesta nostaa esille hyvinvoivien riistakantojen merkityksen suomalaiselle metsästyskulttuurille.
– Myös siitä näkökulmasta on tärkeää, että talvikolmioita lasketaan ja saamme ajankohtaista tietoa laskettavista riistanisäkkäistä.
Riistakolmioita on laskettu vuodesta 1989 alkaen. Riistakolmio on metsäriistan runsauden seurantaan kehitetty laskentamenetelmä. Kolmiot ovat pysyviä laskentareittejä, joita laskevat vapaaehtoiset. Talvilaskennassa lasketaan riistan jäljet, jotka risteävät laskentalinjojen kanssa.
Talvinen peltokolmiolaskenta on kehitetty maatalousympäristön, metsän ja asutuksen muodostaman pienipiirteisen etelä- ja länsisuomalaisen maiseman riistakantojen seurantaan.
Tietojen palautus sähköisen järjestelmän kautta
Jälkilaskennan onnistuminen edellyttää tuoretta lumikerrosta ja yhtenäisen lumipeitteen, jotta pienienkin nisäkkäiden jäljet havaitaan. Lumen puute tai liian kova rakenne, mutta myös liian syvä lumipeite voivat estää laskennan toteuttamisen. Siksi laskenta kannattaa tehdä heti säiden suosiessa.
Lumijälkien laskijat voivat palauttaa tulokset sähköisen oma.riistakolmiot.fi-palvelun kautta. Sieltä löytyy ohjeita ja opastusta sekä oma kolmiokohtainen raportti.
Luonnonvaratieto-sivuilta löytyy perustietoa laskettavista lajeista ja lumijälkien tunnistamisesta. Sivuilla on myös laskentatulokset koko kolmiohistorian ajalta.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Andreas Lindén, Luke, puh. 029 532 2354, andreas.linden@luke.fi
Erityisasiantuntija Katja Ikonen, Luke, puh. 029 532 7010, katja.ikonen@luke.fi
Riistapäällikkö Olli Kursula, Suomen riistakeskus, puh. 029 431 2242, olli.kursula@riista.fi