Siirry sisältöön

Riistakolmioiden kesälaskenta lähestyy

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen riistakeskuksen yhteistiedote.

Riistakolmioita lasketaan 27.7.–11.8.2024. Laskettavia lajeja ovat metsäkanalinnut eli metso, teeri, pyy ja riekko sekä lehtokurppa, metsäjänis ja karhu.

Kesällä laskettavien riistakolmioiden tuloksena saadaan tietoa metsäkanalintujen alueellisista tiheyksistä ja kesän poikastuoton onnistumisesta.

– Metsäkanalintujen kannat ovat vuoden 2016 jälkeen olleet nousussa ja takana on useampi hyvä vuosi. On jännittävää nähdä saavatko hyvät vuodet jatkoa, ja miten lisääntyminen on onnistunut tänä kesänä, erikoistutkija Andreas Lindén Luonnonvarakeskuksesta (Luke) pohtii.

Suositeltavinta on tehdä laskenta kahden ensimmäisen viikon aikana, jolloin tulokset ennättävät varmasti metsästysaika-asetuksen pohjaksi. Jotta tulokset saadaan ajantasaisesti käyttöön, palautukset suositellaan tehtäväksi oma.riistakolmiot.fi-sivuston kautta.

Syksyn metsästysajat päätetään laskentojen tulosten perusteella heti laskentakauden päätyttyä. Metsäkanalintujen metsästysaikoja koskeva asetus lähtee lausunnolle elokuun puolenvälin jälkeen ja lopullinen asetus tulee voimaan juuri ennen metsäkananlintujen metsästysajan alkua. Metsäkanalintujen metsästysajat löytyvät riista.fi-sivustolta.

Metso varvikossa.
Kuva: Tuomo Turunen

Vapaaehtoiset laskevat kolmiot

Riistakolmiot ovat pysyviä, metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka laskentalinjan kokonaispituus on 12 kilometriä. Kolmen laskijan ketju kirjaa kaikki 60 metrin kaistalta lähtevät metsäkanalinnut.

Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät. Viime vuosina kesälaskentaan on osallistunut noin 6 000 laskijaa tuhannella riistakolmiolla.

Lisätietoja:

Markus Piha, erikoistutkija, Luke, puh. 029 532 2726, markus.piha@luke.fi

Olli Kursula, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus, puh. 029 431 2242, olli.kursula@riista.fi

Laskennan tulosten palautus (oma.riistakolmiot.fi)

Aiempien vuosien tuloksia metsäkanalintukantojen kehityksestä (luonnonvaratieto.luke.fi)