Siirry sisältöön

Pohjois-Suomen metsähanhen metsästyskausi päättyi – saaliiksi 120 metsähanhea

Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan sekä lähes koko Lapin alueella oli sallittua metsästää metsähanhea ajalla 20.8 –27.8.2024. Kokonaissaalis oli yhteensä 120 metsähanhea. Saaliista 45 yksilöä pyydettiin Kainuusta, 38 Lapista ja 37 Pohjois-Pohjanmaan alueelta.

Saalismäärä ja sen alueellinen jakauma  vastasi Suomen riistakeskuksen ennakkoarviota. Metsästystä rajoitetiin paitsi ajallisesti, myös metsästäjäkohtaisella kausikiintiöllä, joka salli yhden metsähanhen metsästämisen, sekä kiellolla metsästää pelloilta tai käyttää ravintohoukutinta.

Metsähanhen metsästyksellä on merkittävä metsästyskulttuurinen arvo. Maa- ja metsätalousministeriön asetus on mahdollistanut rajatun metsähanhen metsästyksen Pohjois-Suomen pesimäalueilla vaarantamatta pesimäkannan kehittymistä.

– Metsähanhen metsästyksellä halutaan säilyttää arvokas ja perinteinen suomalainen eränkäyntimuoto, metsähanhen suopyynti tulilla yöpymisineen erämaissa, riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Metsähanhia sumuisella järvellä.
Kuva: Tuomo Turunen.

Riistatieto takaa metsästyksen kestävyyden

Pakollisen saalisilmoituksen ansiosta metsähanhen saalismäärät tunnetaan hyvin. Metsästäjiä pyydetään edelleen lähettämään valokuva saaliiksi saadun metsähanhen päästä Suomen riistakeskukselle alalajin määritystä varten. Valokuvan voi lähettää osoitteeseen hanhi@riista.fi.

Metsähanhen pesimälevinneisyyttä kartoitetaan tulevinakin kesinä. Kartoitukset ovat tärkeä tietolähde arvioitaessa pesimäkannan laajuutta ja alueellisia metsästysmahdollisuuksia.

– Metsästäjiä pyydetään lähettämään havaintoja metsähanhien pesimä- tai sulkimapaikoista Suomen riistakeskukselle. Käsittelemme näitä tietoja luottamuksellisesti. Lisää havaintoja tarvitaan erityisesti Kainuusta, Koillismaalta ja Ylä-Lapin alueelta, Luoma sanoo.

Pesimäkauden aikaisia havaintoja tulee kirjata myös lintuatlakseen tai Oma riista -palveluun.

Tundrametsähanhen metsästys alkaa maan kaakkoisosissa lokakuussa

Suomessa esiintyy kahta metsähanhen alalajia. Pohjois-Suomen alueella metsästys kohdistuu pääasiassa taigametsähanheen. Suomen kaakkoisosissa alkaa metsähanhen toisen alalajin, tundrametsähanhen metsästys 1.10.2024.

Sallitun metsästysalueen voi tarkistaa Suomen riistakeskuksen verkkosivulta.

Metsähanhen metsästysalue.

Lähetä kuva metsähanhesta. 

Vastuullinen vesilinnustaja (riistainfo.fi).

Lintuatlas (lintuatlas.fi).

 

Lisätietoja

Luoma, Mikael

  • Riistapäällikkö, Pohjanmaa
  • Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi