Maa- ja metsätalousministeriön tiedote.
Kesäkuussa webinaarina järjestettävän, kaikille avoimen susifoorumin teemana on susi ja monilajinen kannanhoito sekä erityisesti suden vuorovaikutus muiden lajien kanssa. Kaikki lajit, niin saaliseläimet kuin pedotkin, ovat luonnossa tiiviissä linkissä keskenään, joten eri lajeja on syytä tarkastella kokonaisuuksina myös suden kannanhoidossa.
Suden kannanhoidossa sovitetaan yhteen monia erilaisia tavoitteita. Yhtäältä pyritään turvaamaan, että susi säilyy osana Suomen luontoa ja toisaalta vastaamaan susireviirialueilla elävien ihmisten tarpeisiin. Susifoorumissa kuullaan SusiLIFE-hankkeessa kehitettävästä kannanhoidon mallinnustyökalusta, joka auttaa riistahallintoa ennakoimaan susikannan muutoksia ja arvioimaan kannanhoidon toimenpiteiden vaikutuksia.
Lisäksi alustuksissa kuullaan, miten suden ravinnonkäyttö vaihtelee eri elinympäristöissä saaliseläinten saatavuuden mukaan sekä ruotsalaisesta projektista, jossa karhulle, ahmalle, ilvekselle ja sudelle valmistellaan yhteinen kannanhoitosuunnitelma. Webinaarin puhujat edustavat riistahallintoa ja uusinta tutkimustietoa Suomesta ja Ruotsissa. Lisäksi kuullaan alueen puheenvuoro Varsinais-Suomesta.
Kaikille avoimen webinaarin jälkeen järjestetään etänä alueellinen keskustelutilaisuus aiheesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueellisten riistaneuvostojen sekä muiden alueen sidosryhmien kanssa.
– Monilajinen kannanhoito on aiheena tärkeä. Kestävä kannanhoito edellyttää, että kannanhoidon tavoitteita ja eri lajeja tarkastellaan entistä enemmän kokonaisuuksina, kuvailee susikannan hoitosuunnitelman seurantaryhmän puheenjohtaja ja erätalousneuvos Vesa Ruusila maa- ja metsätalousministeriöstä.
Ilmoittaudu mukaan 14.6. mennessä
Kyseessä on verkkotapahtuma, johon voi ilmoittautua 14.6.2021 saakka Susifoorumin tapahtumasivulla (ssl.eventilla.com). Ilmoittautumisen yhteydessä voi kirjata ennakkokysymyksiä webinaarin puhujille ja paikalla oleville asiantuntijoille. Kysymyksiä ja kommentteja voi esittää myös webinaarin aikana kirjallisesti tapahtumasovelluksen kautta.
Tilaisuuden järjestää maa- ja metsätalousministeriö yhteistyössä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueellisten riistaneuvostojen kanssa. Susifoorumia on valmisteltu susikannan hoitosuunnitelman seurantaryhmässä, joka käsittelee myös webinaarin aikana yleisöltä tulleet kommentit ja kysymykset sekä alueellisten keskusteluiden annin. Susifoorumi on osa susikannan hoitosuunnitelman toimeenpanoa.
Tilaisuuden ohjelma:
11.15 Sisäänkirjautuminen webinaariin
11.30 Webinaari alkaa
Susifoorumin avaus, erätalousneuvos Vesa Ruusila, maa- ja metsätalousministeriö
11.45 Suden saalistus yhden saalislajin ympäristöistä useamman saalislajin ympäristöihin (Wolf predation from single prey species to multi-prey environments), tutkija Håkan Sand, SLU (englanniksi)
12.10 Suurpetojen kannanhoitosuunnitelmien päivitys Ruotsissa – yksi suunnitelma karhulle, sudelle, ahmalle ja ilvekselle (Revision process for the large carnivore management plan in Sweden – One plan for bear, wolf, wolverine, and lynx), projektijohtaja Sara Hommen, Naturvårdsverket (englanniksi)
12.30 Aikaa kysymyksille
13.00 Tauko
13.20 Saaliseläinkannat ja susien aiheuttamat vahingot, tutkimusprofessori Ilpo Kojola, Luonnonvarakeskus
13.40 Aikaa kysymyksille
13.50 SusiLIFEn mallinnustyökalu (MSE) ja sen kehittäminen, tutkija Inari Helle, Luonnonvarakeskus (vastaamassa kysymyksiin myös erikoistutkija Samu Mäntyniemi, Luke)
14.05 Hirvieläintiedon tarjonta, riistapäällikkö Jani Körhämö, Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
14.15 Aikaa kysymyksille
14.25 Katsaus Varsinais-Suomen ja Satakunnan riistakeskus alueeseen, riistapäällikkö Mikko Toivola (Varsinais-Suomi) ja riistapäällikkö Antti Impola, Suomen riistakeskus Satakunta
14.35 Alueen puheenvuoro, Varsinais-Suomen suurpetoneuvottelukunnan puheenjohtaja, Juho Savo
14.45 Kysymykset & Loppukeskustelu
15.15 Webinaari päättyy
Tilaisuus on julkinen. Kutsua saa jakaa eteenpäin.
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, erätalousyksikkö, maa- ja metsätalousministeriö, sami.niemi@mmm.fi, p. 0295162391
Foorumin järjestelyt:
asiantuntija Henna Väyrynen, erätalousyksikkö, maa- ja metsätalousministeriö, henna.vayrynen@mmm.fi, 0295162014
viestintäasiantuntija Iina Bister, viestintäyksikkö, maa- ja metsätalousministeriö, iina.bister@mmm.fi, 0295162276