Siirry sisältöön

Metsästäjä, pystykorva ja metsäkanalinnut – yksi perinteikkäimmistä metsästysmuodoista alkaa

Metsäkanalintujen, metson, teeren, pyyn ja riekon metsästys alkaa syykuun 10. päivä. Lintukantojen suuruus ja metsästysajat ovat eri maan osissa erilaisia.

Metsäkanalintujen kantojen koko vaihtelee eri vuosien välillä voimakkaasti. Syklisessä kannanvaihtelussa huippu- ja aallonpohjavuodet toistuvat keskimäärin noin 6–7 vuoden välein. Eri osissa maata kanalintusykli on eri vaiheessa.

Voimakkaan kannanvaihtelun vuoksi metsästysaikoja säädellään vuosittain. Kannan ollessa aallonpohjassa metsästysajat ovat keskimäärin lyhyempiä ja huippuvuosina pitempiä. Oman metsästysalueen metsästysajat voi tarkistaa riista.fi -sivulta.

– Erityisesti tänä vuonna kanalintukantojen alueellinen vaihtelu on suurta ja metsästyksessä tulee huomioida paikallinen lintutilanne. Osassa maata pesintätulos on keskimääräistä heikompi, tällöin tulee muistaa maltti saalismäärissä, riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Lähtökohtaisesti metsästystä kannattaa kohdistaa nuoriin ikäluokkiin, joissa luontainen kuolleisuus on muutoinkin suurta.

Koppelo puussa
Kuva: Lauri Karjunen

Tieto lintukantojen tilasta mahdollistaa kestävän metsästyksen

Täsmällinen ja alueellisesti kattava kantatieto sekä tieto saaliista mahdollistavat kestävän metsästyksen arvioinnin. Tietoa kannantilasta tuottavat vapaaehtoiset metsästäjät, jotka ovat loppukesän aikana laskeneet lähes tuhannet riistakolmiota.

– Suuri vapaaehtoisponnistus riistakolmioiden laskennassa kuvastaa metsästäjien vastuullisuutta, riistapäällikkö Matti Kervinen Suomen riistakeskuksesta toteaa.

 

Perinteikkäistä metsästystä

Metsäkanalintujen, metson, teeren, pyyn ja riekon metsästys on yksi perinteikkäimmistä metsästysmuodoista Suomessa.

Perinteisesti metsäkanalintuja on metsästetty haukkuvalla lintukoiralla, joka haukulla osoittaa metsästäjälle puussa oleva linnun. Metsästyksessä voidaan käyttää myös karkottavia tai seisovia lintukoiria. Etevimmät metsästäjät houkuttelevat pyyn ampumaetäisyydelle metson sulasta itse valmistamallaan pillillä. Onnekkaimmat saattavat saada saalista, joka valmistetaan juhlahetkeen.

 

Riistakolmiolaskentojen tulokset (luke.fi)

Metsäkanalintujen metsästysajat

Ohjeet vastuulliseen metsäkanalintujen metsästykseen (riistainfo.fi)

Lisätietoja

Luoma, Mikael

  • Riistapäällikkö, Pohjanmaa
  • Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi