Siirry sisältöön

Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka

Hirvivaaraasta varoittava liikennemerkki

Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.

Syksyn pimetessä on aika hellätä kaasujalkaa ja siirtää katsetta pientareille. Loka-marraskuussa kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle, ja samalla aamu- ja iltahämärät osuvat vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

 

Soita hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Soitto käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi poliisin virka-apuna toimiva riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Hirvieläinkolarin sattuessa:

  1. Huolehdi loukkaantuneista
  2. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla
  3. Soita 112
  4. Merkitse onnettomuuspaikka

– Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on kolariin joutuneen eläimen kohtalon selvittämisen kannalta tärkeää. Kolaripaikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Kuva: Tero Salmela

SRVA välittää virka-apua

SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin sekä riistahallintolakiin. Hälytysjärjestelmä käynnistyy poliisin antamalla virka-apupyynnöllä. Mukana olevat metsästäjät, koiranohjaajat ja metsästysseurat toimivat vapaaehtoispohjalta.

Virka-apupyynnön jälkeen tapahtuvaan käytännön jäljestys- ja karkotustoimintaan on kukin riistanhoitoyhdistys luonut omat toimintamallinsa ja verkostonsa. Organisaation käytännön toimijoita ovat kokeneet suurriistan metsästäjät sekä koulutetut koiranohjaajat ja koirat.

Lisätietoa ja SRVA-toimintaa esittelevä video www.srva.fi

Lataa ja tulosta riistaonnettomuusmerkki.

Lisätietoja

Laaja, Reima

  • Riistasuunnittelija, Satakunta
  • Suurriistavirka-apu (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi