Keväällä vesilintuja odottaa 69 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Märkä rehupelto Vöyrillä, entinen turvetuotantoalue Torniossa, ojitettu metsämaa Siikalatvalla, kuivattu lampi Oulaisissa ja kymmenet muut kohteet ovat muuttuneet parissa vuodessa upeiksi kosteikkoelinympäristöiksi vesilinnuille SOTKA-kosteikot-hankkeen avustuksella. Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat moninaisista syistä tahtoneet perustaa kosteikon.
– Monet hankkeen kohteet ovat osoittautuneet oikeiksi vesilintuparatiiseiksi. Myös taantuneita vesilintulajeja on tavattu useammaltakin kosteikoilta. Erityisesti tukkasotkat, haapanat ja jouhisorsat lämmittävät suunnittelijan mieltä, kertoo SOTKA-kosteikot-hankkeen suunnittelija Holtti Hakonen.
Suomen riistakeskuksen vetämän SOTKA-kosteikot-hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi.
– Useimmiten rahoitushakuja varten tarvittavan laajan kosteikkosuunnitelman laadinta on se, mihin kosteikkohankkeet jäävät jumiin. Hankkeen kautta olemme saaneet lukuisia kosteikkohaaveita toteutumaan, Hakonen sanoo.
Lintuharrastajat ja metsästäjät mahtuvat samalle alueelle. Hankesopimuksella varmistetaan, että vesilinnustus on kestävää ja kosteikkoa hoidetaan aktiivisesti. Kaikilla kohteilla on myös vesilintulaskennat vuosittain. Tällä tavoin seurataan kunnostuksen vaikutuksia.
Uusia kohteita voi esittää
Uusia kohteita on nyt mahdollista esittää mukaan SOTKA-kosteikot-hankkeeseen. Omarahoitus ja sponsorit nousevat jatkohankkeessa tärkeään rooliin: Hanke tarjoaa suunnittelun, mutta varat toteutukseen tulee löytää muista rahoituslähteistä.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään Helmi-ohjelmaan. Hankkeessa on toteutettu vuosien 2020–2024 aikana jo yli 900 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille. Jatkohankkeessa vuodesta 2025 eteenpäin tavoitteena on suunnitella vuosittain vähintään 20 pinta-alaltaan laajaa poikue-elinympäristön kunnostusta.
Lisätietoja
Hakonen, Holtti
- Suunnittelija
- SOTKA-hanke
- 029 431 2268
- holtti.hakonen@riista.fi