Suomessa esiintyy kahta metsähanhen alalajia, taigametsähanhia ja tundrametsähanhia. Itä- ja Kaakkois-Suomessa pyynti kohdistuu pääasiassa tundrametsähanheen.
Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on syksyn metsästyskauden (1.10.-30.11.2024) aikana pyydetty yhteensä 276 metsähanhea. Tieto perustuu metsähanhesta säädettyyn pakollisiin saalisilmoituksiin. Saaliin valokuvakeräyksen perusteella 90 prosenttia pyydetyistä linnuista oli tundrametsähanhia ja 10 prosenttia taigametsähanhia.
– Saaliin alalajijakauma osoittaa, että metsästys toteutuu kestävästi, riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta sanoo.
Itä- ja Kaakkois-Suomen ylitse muuttava tundrametsähanhikanta kestäisi voimakkaampaakin metsästystä, mutta samaan aikaan olennaista on huolehtia, ettei metsästys kohdistu liian voimakkaasti taigametsähanheen.
Alalajien esiintyminen ja kannan koko ovat erilaisia
Tundrametsähanhi pesii Pohjois-Venäjällä ja talvehtii pääasiassa Hollannissa ja Saksassa. Alalajin muuttoreitti kulkee osittain itäisen ja eteläisen Suomen ylitse. Alalajin kanta EU:n alueella arvioidaan olevan noin 650 000 – 880 000 yksilöä ja kannan kehityssuunta on kasvava.
Pääasiassa Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Pohjois-Venäjän alueilla esiintyvä taigametsähanhikanta on kasvanut tavoitteellisesti. Vuonna 2011 kannan suuruudeksi arvioitiin 40 000 – 45 0000 yksilöä ja vuoden 2024 arvion mukaan kannan suuruus on nyt noin 75 000 yksilöä.
– Taigametsähanhikannan kasvu on erinomainen esimerkki, miten suunnitelmallisella yhteistyöllä ja toimilla kannanhoitoa voidaan toteuttaa, Luoma sanoo.
Pohjois-Suomen elokuun metsähanhisaalis 126 yksilöä
Rajatusti Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Kainuun maakunnassa oli elokuussa metsähanhen metsästystä. Tarkentuneen saalistiedon perusteella maakuntien alueilta saaliiksi saatiin 126 taigametsähanhea.
Liite: Kaakkois-Suomen metsähanhisaalis 2024 (PDF)
Lisätietoja
Luoma, Mikael
- Riistapäällikkö, Pohjanmaa
- Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
- 029 431 2271
- mikael.luoma@riista.fi