Valkohäntäpeurojen metsästys jatkuu vielä noin kahden kuukauden ajan. Kirjaamalla jahdinaikaiset havainnot Oma riista -palveluun tarkennetaan valkohäntäpeuran kanta-arviota ja metsästyksen suunnittelua.
Havaintoja voivat kirjata kaikki valkohäntäpeuroja metsästävät. Havaintoja tarvitaan kaikista metsästysmuodoista eli sekä kyttäys- että ajojahdeista. Tietojen kirjaaminen kannattaisi aloittaa heti metsästyskauden alusta. Havaintoja voi kuitenkin kirjata myös jälkikäteen, jos muistaa millaisia eläimiä havaitsi metsästyskerran aikana.
Havaintoaineiston avulla on voitu tarkentaa peurakannan arviointia etenkin alueellisella ja paikallisella tasolla.
– Tarkentuva kantatieto auttaa metsästysverotuksen suunnittelussa erityisesti alueilla, joilla suurpetojen kannat ovat kasvussa. Tiedon avulla metsästäjät osaavat hienosäätää omaa verotustaan ja arvioida kuinka paljon vasoja on syksyllä jäljellä, Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta sanoo.
– Valkohäntäpeurakannan tiheyttä on pyritty pienentämään erityisesti läntisellä Uudellamaalla. Kanta onkin jo laskenut huomattavasti. Kannantiheyden pienentyessä suurpetojen vaikutus kannan verotuskestävyyteen kasvaa ja kannan tuoton sekä rakenteen tunteminen helpottaa sopivan verotustason arviointia, Visa Eronen jatkaa.
Valkohäntäpeuran kanta-arvio perustuu metsästäjien arvioon peurakannan koosta, vuotuiseen metsästyssaaliiseen, vasatuottoon, ikä- ja sukupuolijakaumaan, sekä peurakolareiden ja ilveksen aiheuttamaan poistumaan. Peurahavainnot ovat tärkeitä kannan vasatuoton ja sukupuolijakauman arvioimiseksi. Luonnonvarakeskus koostaa valkohäntäpeuran kanta-arvion ja se julkaistaan alkukeväästä.
Havainnot talteen Oma riistaan
Havainnon tallentaminen on helppoa ja nopeaa. Helpointa on kirjata havainnot suoraan passipaikalta Oma riista -mobiilisovellukseen. Peurahavainnot eivät edellytä metsästyksenjohtajan kuittausta, kuten hirvihavainnoissa.
Näin kirjaat jahdinaikaiset valkohäntäpeurahavainnot:
- Merkitse karttaan havaintopaikka.
- Merkitse havainnon päivämäärä ja kellonaika.
- Valitse ”kyllä” kenttään ”Peuran metsästyksen yhteydessä”, jolloin havaintotyypiksi muuttuu automaattisesti ”Näkö”.
- Valitse metsästystapa alasvetovalikosta.
- Merkitse kaikkien havaittujen eläinten määrä niille varattuihin kenttiin.
Ajometsästyksen aikana havaitut eläimet voidaan kirjata ”useaan kertaan”, eli kaikki jahtiin osallistuvat voivat kirjata kaikki havaitsemansa peurat. Tästä ei ole haittaa, koska havaintojen perusteella ei yritetä muodostaa arviota kyseisen alueen eläinten määrästä, vaan kannan rakenteesta ja vasatuotosta.
Kuva valkohäntäpeurahavaintokartasta Luonnonvarakeskuksen luonnonvaratieto.luke.fi sivustolta.
Lisätietoja
Eronen, Visa
- Riistapäällikkö, Uusimaa
- Suurpeto- ja hyljekantojen verotus
- 029 431 2331
- visa.eronen@riista.fi