Siirry sisältöön

Korppi

(Corvus corax)

Tuntomerkit: Suuri koko ja kiiltävänmusta höyhenys tekevät korpin helposti tunnettavaksi. Lento on voimakasta ja suoraviivaista. Kaartelee usein, siivet ovat vaakasuorassa ja siivenkärjet harittavat. Pyrstö on voimakkaasti kiilamainen. Esittää keväisin taiturimaisia lentonäytöksiä. Lähtiessään lentoon siivistä kuuluu suhina tai läiskähdyksiä. Yleensä arka ja varovainen; korppia pidetään linnuista älykkäimpänä. Ääni metallinsointinen klong tai karhea ronkunta.

Esiintyminen: Pesimäpiiri on laaja ja parien väliä on useita kilometrejä. Pesä on puussa, kalliojyrkänteellä, pahdan kalliohyllyllä, kolmiomittaustornissa tai merimerkissä. Alunperin erämainen laji, mutta sopeutunut nykyään käyttämään ihmisen muokkaamaa ympäristöä hyväkseen ja etsii ravintonsa mm. kaatopaikoilta. Ryöstää linnunpesiä ja pyydystää lintujen ja nisäkkäiden poikasia. Levittäytynyt koko maahan saaristosta tunturialueelle. Esiintyy pesimäajan ulkopuolella parvissa kuten muutkin varislinnut. Yleistynyt voimakkaasti.

Muuta: Rauhoitettu poronhoitoalueella 10.4.-31.7. Suomen riistakeskus voi antaa poikkeusluvan rauhoitettujen lintujen pyydystämiseen ja tappamiseen poronhoitoalueella. Muualla maassa rauhoitettu.