
Karhun poikkeuslupia ei myönnetty keskiselle kannanhoitoalueelle. Suomen riistakeskus hylkäsi kaikki alueelta saapuneet hakemukset, sillä edellytykset lupien myöntämiselle eivät täyttyneet. Alueelta saatiin seitsemän poikkeuslupahakemusta.
Hakemusten sekä hakemusaluekohtaisen tarkastelun perusteella ei löytynyt riittäviä edellytyksiä poikkeusluvan myöntämiselle. Riistakeskus arvioi hakemukset lainsäädännön ja oikeuskäytännön mukaisesti osana tapauskohtaista harkintaa.
Maa- ja metsätalousministeriön asettama päämäärä karhun keskiselle kannanhoitoalueelle on pitää karhukannan tiheys sellaisella tasolla, että karhun aiheuttamat vahingot ja haitat ihmistoiminnoille pysyvät kohtuullisella tasolla.
Poikkeuslupaa voidaan harkita vain konkreettisissa ja yksittäistapauksissa, joissa esiintyy erityinen ongelma tai tilanne, joka vaatii toimenpiteitä. Karhun osalta kannanhoidolliset toimet voisivat perustua esimerkiksi alueellisiin, liiallisesta kannan kasvusta aiheutuviin ja selkeästi osoitettaviin haittoihin.
Haitat ja vahingot eivät täyttäneet poikkeusluvan edellytyksiä
Vaikka hakemuksissa kuvattiin haittoja ja vahinkoja, riistakeskuksen tekemän tarkastelun perusteella ne ovat olleet paikallisia ja liittyneet yksittäisten karhuyksilöiden toimintaan. Haitat eivät johtuneet karhukannan tasosta alueilla.
Kesällä ilmenneitä karhujen aiheuttamia ongelmia on ratkaistu tehokkaasti muun muassa poistamalla turvallisuusuhkaa aiheuttaneet yksilöt poliisin päätöksillä.
Itäiselle kannanhoitoalueelle myönnettiin 129 kannanhoidollista poikkeuslupaa. Niistä tiedotettiin 11.7.2025. Kaikilla kannanhoitoalueilla on käytössä vahinko- ja turvallisuusperusteiset poikkeusluvat koko metsästysvuoden.
Karhun kannanhoidollinen metsästysaika Suomessa on 20.8-31.10.2025.
Karhun metsästys perustuu kiintiöihin tai poikkeuslupiin alueesta riippuen
Poronhoitoalueella karhua metsästetään alueellisesti määritettyjen kiintiöiden mukaisesti. Kiintiöt on asetettu erikseen poronhoitoalueen itäiselle ja läntiselle osalle.
Muualla Suomessa karhunmetsästys perustuu Suomen riistakeskuksen myöntämiin poikkeuslupiin. Poikkeuslupia voidaan myöntää kannanhoidollisin, vahinkojen ennaltaehkäisyyn liittyvin tai turvallisuusperustein.
Lisäksi poliisi voi määrätä suurpedon lopetettavaksi, jos se aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisen turvallisuudelle tai muuta merkittävää vahinkoa.
(kuva: Jaakko Alalantela)
Lisätietoja
Härkönen, Sauli
- Julkisten hallintotehtävien päällikkö
- 029 431 2104
- sauli.harkonen@riista.fi