Siirry sisältöön

Pönttötalkoot ja Goldeneye

Säiden muuttuessa keväisiksi ulkona on alkanut kuulua hiljaista linnunlaulua. Riistametsänhoitaja tietää, mitä siitä seuraa. Linnunpönttötalkoot kutsuvat!

Eilen alkoi mm. Yleisradion, Metsähallituksen ja BirdLife Suomi ry:n yhteistyökampanja ”Miljoona linnunpönttöä”. Kampanjan tavoitteena on nimensä mukaisesti saada miljoona rekisteröityä linnunpönttöä eri puolille Suomea, jotta pikkulinnut, ja myös ne vähän isommatkin lajit, löytäisivät itselleen pesimispaikan. Riistalajeista esimerkiksi luonnon oma ”Goldeneye” eli telkkä hyötyy suuresti pöntöistä, sillä se tekee normaalisti pesänsä puunkoloihin. Ja mikäpäs siinä pöntössä asustellessa, jos siitä on loistonäkymät järvelle.

Linnunpöntön tekeminen on vähintä, mitä luonnonhoidon puolesta voi tehdä. Monille kolopesijöille ei löydy enää sopivia koloja ja niiden kannat ovat vähentyneet eri puolilla Suomea. Pöntön rakentaminen ei vie paljoa aikaa ja rakentamisesta voi tehdä hauskaa ajanvietettä lasten kanssa. Kunhan kuitenkin työtehtävät on jaettu iän ja kokemuksen mukaan.

Riistametsänhoitaja mielessä pyörivät nyt kesämökin puissa olevat hieman ränsistyneet pöntöt, jotka kaipaisivat kunnostamista. Ehkä telkkäpoikueita ilmestyisi mökin viereiseen järveen, jos pönttöjä tuunattaisiin hieman.

Telkkänaaras

Naarastelkkä nauttii pienistä pulahteluista. Täällä pulahteluja joutuu odottamaan vielä jonkin aikaa. Kuvan on ottanut Kurt Bauschardt (CC).

Lisää ”Miljoona linnunpönttöä” –kampanjasta löytyy täältä.