Siirry sisältöön

Ota koira mukaan jäätelölle ja lenkkipolulle

Suuri osa meistä viettää parhaillaan kesälomaa nauttien (toivottavasti) hyvästä säästä ja vapaa-ajasta. Osalla ajatukset ovat jo lähenevässä metsästyskaudessa ja sen valmisteluissa. Ampumaharjoittelun lisäksi tulee varmistaa parhaan metsästyskaverin hyvinvointi ja kunto esimerkiksi lenkkeilemällä ja uimalla koiran kanssa.

Koiran tulee saada säännöllisesti monipuolista ja aktiivista tekemistä ympäri vuoden. Talviajan harrastuksiin suosittelen kokeilemaan koirahiihtoa (maaseuduntulevaisuus.fi). Kesällä koiran kanssa juokseminen maastopoluilla on todella hauskaa. Koirajuoksulla on nimikin: canicross (yle.fi).

Helteellä koiran kanssa tulee liikkua maltillisesti, jolloin rankimmat lenkit on hyvä tehdä joko aamulla tai illalla sään ollessa viileämpi.

Kasvata koiran henkistä kanttia

Jos fyysinen kunto on tärkeää, on henkinen hyvinvointi yhtä tärkeää (tai jopa tärkeämpää).

Dreeveri-koiranpentu istumassa soutuveneessä.
Koirasta saa hyvän kalakaverin. Kuva: Ville Viitanen

Koiran henkinen kasvu aloitetaan jo pennusta. Koiranpentua sosiaalistetaan, jotta se tottuisi erilaisiin asioihin ja tilanteisiin. Niin pentua kuin aikuistakin koiraa tulee ottaa mukaan eri paikkoihin. Kesällä koiran kanssa voi esimerkiksi:

  • käydä syömässä jäätelöt kaupungin keskustassa
  • viedä veneellä katiskat pyyntiin
  • osallistua metsästysseuran talkoisiin
  • tehdä vaelluksen (aikuisen koiran kanssa)

Koiran on hyvä nähdä erilaisia ihmisiä ja muita koiria. Metsästyskoira ei mene pilalle, jos se osaa käyttäytyä ostoskeskuksen hississä tai koirapuistossa.

Yhdessä tekeminen parantaa omistajan ja koiran välistä suhdetta. Leikin varjolla voi opettaa temppuja ja käskyjä. Koiralle voi keksiä erilaisia tehtäviä ja markkinoilla on saatavilla koirien pulmapelejä. Halpa ja helppo pulmapeli on tyhjä maitopurkki, jonka sisälle piilottaa herkkuja.

 

Säännöt haltuun

Tällä hetkellä on voimassa koirien kiinnipitoaika. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koiraa saisi pitää irti sen jälkeen missä tahansa. Esimerkiksi taajama-alueella ja lenkkipoluilla koiran tulee olla aina kytkettynä. Koiranomistajien on hyvä välillä kerrata järjestyslain 14§ (finlex.fi)  ja metsästyslain 51§ ja 53§ (finlex.fi) pykälät. Mikäli suunnittelet vaellusta koiran kanssa, tutustu ennakkoon kansallispuistojen ohjeisiin (luontoon.fi).

Koira ja retkeilijä katsomassa maisemaa tunturilla.
Metsästyskoiran voi ottaa mukaan vaellukselle. Kuva: Ville Viitanen

Joskus käy vahinko ja koira karkaa. Tilanne on ikävä etenkin, jos luoksetulo-käskyn noudatus ei heti onnistu. Mahdollisen koiran aiheuttaman vahingon varalta on hyvä hankkia erillinen vastuuvakuutus-

Koiraa ei saa viedä joka paikkaan, vaikka haluaisi. Näin ollen varmista, mitkä kaupat tai kahvilat ovat koiraystävällisiä ja onko uimaranta yleinen. Muut liiketiloissa olevat sekä mahdolliset allergikot on hyvä huomioida.

Nyt ylös, ulos ja lenkille. Syksyllä jahtiin!

 

Ville Viitanen

Hirvitalousaluesuunnittelija, Lappi

Suomen riistakeskus