Siirry sisältöön

Mietteitä mustikasta

Riistakolmiolaskennassa otetaan parhaillaan loppukiriä. Osassa maata rankat sateet ovat vaikeuttaneet laskentaa. Toivotaan, että tulevana viikonloppuna säät suosivat laskijoita ja saadaan vielä paljon kolmioita laskettua. Ja ennen kaikkea toivotaan, että lintuja löytyy ennakkoaavistuksia enemmän. Metsäkanalinnuilla kun on takanaan jo kolme peräkkäistä huonoa vuotta.

Mustikka on metsäkanalinnuille tärkeä ravintokasvi. On jopa sanottu, että mustikalla ja metsolla on kohtalonyhteys. Mustikkasadolla on suuri merkitys lintujen lisääntymismenestykseen, sillä poikaset ovat ensimmäiset viikkonsa riippuvaisia mustikan lehdillä elävistä hyönteisistä. Ja maistuvathan ne kypsät marjat linnuille loppukesästä.

Mustikka on kypsynyt Etelä-Suomessa. Sato näyttää vaihtelevalta. Paikoin marjaa on hyvin, mutta viime vuoden kaltaista satoa ei saada. Pian selviää, miten mustikan ja metson kohtalonyhteys toteutuu, ja millaiset määrät lintuja eri alueilta lasketaan.

Kuvan mustikat löytyivät viime viikolla Nokialta. Tässä metsikössä sato vaikutti kohtalaiselta.

Kolmiolaskentoihin osallistuminen lasketaan mukaan Riistan vuoksi -kilpailun henkilökohtaisen sarjan riistanhoitotekoihin.