Harakka

(Pica pica)

Tuntomerkit: Helposti tunnettava mustavalkoisesta höyhenpuvusta ja pitkästä metallinkiiltävästä pyrstöstä. Lentää suoraviivaisesti ja räpyttää tiheästi lyhyitä siipiään. Ääni käheä naurunräkätys.

Esiintyminen: Pesä on suuri puussa sijaitseva katettu risukasa. Harakka on yleinen koko maassa kulttuuriympäristössä lähellä asutusta. Paikkalintu.

Ravinto: Ravintona eläin- ja kasviravinto, haaskat ja toisinaan linnunmunat ja poikaset.

Muuta: Rauhoitettu Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakuntien alueella 10.4.-31.7. ja muualla maassa 1.4.-31.7.