Siirry sisältöön

Talviruokinnan toteuttaminen

Eläinten talviruokinta on hyvä aloittaa ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja eläinten elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon. Kerran aloitettua talviruokintaa tulee jatkaa läpi talven.

Ruokintapaikan ylläpitämiselle tulee olla aina maanomistajan lupa. Ruokintapaikka tulee valita eläinten luontaisten elinalueiden mukaan ja välttää vilkasliikenteisien teiden läheisyyttä. Pihapiirissä toteutettu ruokinta voi johtaa eläinten kesyyntymiseen. Lintujen ruokintapaikan läheisyydessä tulee sijaita pensaikkoa tai muuta suojakasvillisuutta mihin linnut voivat paeta vaaran uhatessa.

Riistanruokinnassa voi hyödyntää omenasatoa, juureksia, perunaa ja rehujuurikkaita. Lisäksi voi tarjota viljaa, kuten kauraa, tai apilapitoista heinää.

Homeista tai muutoin pilaantunutta ravintoa, kuten homeista viljaa, ei tule eläimille tarjota. Ne tulee hävittää muulla tavalla. Kyseenalaista on myös esimerkiksi vanhalle leivällä ruokkiminen. Leipä sisältää hiivoja, jotka voivat aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä ja pahimmillaan eläimen menehtymisen.

Ruokintapaikka tulee pitää puhtaana ja paikkaa kannattaa aika ajoin vaihtaa.