Siirry sisältöön

Riistakausi alkaa Riihimäeltä

Moni metsästyksen harrastaja aloittaa uuden jahtikauden vierailemalla eräalan tapahtumissa kuten Erämessuilla hakemassa ideoita ja tapaamassa tuttuja. Suomen riistakeskuksen viestintäsuunnittelija Marja Martikainen odottaa erityisesti keskusteluja Metsästäjä-lehden lukijoiden kanssa.

Kohtaamisia messuilla

Valmistelimme äskettäin viestintätiimissämme riistakeskuksen osallistumista Riihimäen Erämessuille. Messuille odotetaan 5.–8. kesäkuuta arviolta nelisenkymmentätuhatta metsästyksestä, kalastuksesta, retkeilystä ja luonnosta kiinnostunutta ihmistä. Oletko sinä laittanut tapahtuman kalenteriisi?

Erämessut on järjestetty Riihimäellä joka toinen vuosi vuodesta 1972 alkaen. On mielenkiintoista nähdä, millainen kävijämäärä ja tarjonta messuilla on tänä vuonna. Metsästäjäthän ovat nykyisin hyvinkin erilaisia lähtökohdiltaan ja odotuksiltaan. Metsästys on siitä mainio laji, että sitä voi harrastaa kaikenikäisenä ja se voi yhdistää sukupolvia. Metsästyskortin suorittaneiden ikähaitari ulottuu alle 10-vuotiaista yli 90-vuotiaisiin.

Millainen metsästäjä sinä olet? Vastaamalla Metsästäjäkyselyyn autat kehittämään riistahallinnon palveluita.

Tiedän monia, jotka aktiivisen työelämän jälkeen ovat ryhtyneet kohentamaan kuntoaan ja piristämään mieltään metsästämällä, ja lisänneet säpinää elämäänsä vielä koiranpennulla. Riistaruoka on nyt vahva trendi, luonnosta poimittavilla villiyrteillä höystettynä. Yhä useampi nainen on kiinnostunut metsästyksestä, ja moni harrastaja asuu muualla kuin jahtimaiden välittömässä tuntumassa.

Pohdimme viestintätiimissä kohderyhmiämme. Keitä tulisimme kohtaamaan messuosastollamme? Mitä he haluaisivat tietää, mistä saada vinkkejä ja mistä he innostuisivat? Vastaavasti, mitä me haluaisimme kertoa työstämme juuri tänä vuonna?

Riistakeskuksen työpaletti on laaja. Siinä riittäisi kerrottavaa aina julkisiin hallintotehtäviin kuuluvasta pyynti- ja poikkeusluparuljanssista uudistettavaan metsästäjätutkintoon tai riistaeläinten valtakunnallisiin hoitosuunnitelmiin, joita tehdään parhaillaan taigametsähanhelle ja sudelle. Myös toiminta uusilla hirvitalousalueilla puhuttaa, kun vastuuta hirvikannoista siirretään paikallisesti päätettäväksi.

Vilkkaan keskustelun jälkeen päätimme, että Riihimäellä meillä olisi tarjontaa sekä luonnossa liikkujalle että tosimetsästäjälle. Mökkiläisiä varten painamme Metsästäjä-lehden kakkosnumerossa ilmestyneestä suositusta jutusta Apua – vintillä rapisee! ohjeet siitä, mitä tehdä jos riistaeläin on vallannut talven aikana asuinrakennuksen pesäpaikakseen. Jaamme myös suosittuja riistaruokareseptejä ja esitämme videoita saaliin käsittelystä ennen ruoanvalmistusta. Neuvomme myös, miten pääsee aloittamaan metsästysharrastuksen.

Monille tärkeille sidosryhmillemme, riistanhoitoyhdistysten jäsenille ja kokeneille metsästäjille, kerromme viimeisimmän tiedon meneillään olevista isoista hankkeista. Asiantuntijamme ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin niin susista, riistalinnuista kuin hirvistäkin. Uskomme, että näillä eväillä saadaan Riihimäelle hyvä paketti neljäksi erähenkiseksi päiväksi.

Messuosasto rakentuu monen ihmisen voimin. Suunnittelu ja etukäteistilaukset on tehty jo aiemmin ja työvuorot jaettu. Nyt varataan pöydät, tietokoneet ja tv-näytöt. Julisteet ja muu printtimateriaali viimeistellään. Varastollamme kootaan ja pakataan ilmaiset ja myytävät tuotteet ja messuasut osastolla työskenteleville. Ja lopuksi kaikki kuljetetaan Riihimäelle, osasto rakennetaan ja tavarat järjestellään paikoilleen ennen ensimmäistä messuaamua.

Keski-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Veikko Seuna ja kirjoittaja työvuorossa riistakeskuksen messuosastolla viime vuonna.
Keski-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Veikko Seuna ja kirjoittaja työvuorossa riistakeskuksen messuosastolla viime vuonna.

Olin ensimmäisen kerran töissä riistakeskuksen osastolla Metsämessuilla Helsingissä viime vuonna. Jaoin riistakeskuksen avaimenperiä ja riistaeläinten kuvilla koristettuja tulitikkurasioita, jotka tuntuivat olevan erityisen haluttua tavaraa. Myin myös riistakeskuksen painotuotteita kuten metsästäjän oppaita, julisteita ja keittokirjoja. Se oli mukavaa vaihtelua istumatyöhön viestinnässä.

Mieleenjäänein kokemus oli vilkas seurustelu messukävijöiden kanssa, mikä sai viikonlopun kulumaan yhdessä hujauksessa. Monella oli mielessään kysymys, johon saatiin vastaus riista-alan asiantuntijoiltamme. Hauskinta olivat kertomukset, joita kävijät halusivat jakaa meidän kanssamme. Kuulimme tarinoita metsästyskokemuksista, karhusta ja kotipihassa vierailevista kauriista. Miten hieno, yllättävä ja monipuolinen luonto meillä Suomessa onkaan.

Kiitos kaikista kohtaamisista. Uusia tapaamisia ja tarinoita odotellessa, nähdään Erämessuilla!