Siirry sisältöön

Metsästäjille jää runsaudensarvi koulutusmateriaaleja

Hirvitalousalueiden toimintaa kehittänyt hanke päättyy vuoden 2021 lopulla. Yksi hankkeen tärkeimmistä tehtävistä on ollut runsas ja laadukas materiaalituotanto niin painettuna kuin verkossa.

Ulospäin näkyvintä materiaalia ovat erilaiset koulutuspaketit, joiden avulla on pidetty valtava määrä koulutuksia. Valitettavasti lähikoulutuksia pystyttiin pitämään vain hankkeen alkuaikana, kunnes koronapandemia tuli ja muutti hankkeen toiminnan täysin etähommiksi. Tämä ei kuitenkaan ollut vain huono asia, vaan hanke onnistui kehittämään koko riistakeskuksen etäkoulutuskäytäntöjä suuren harppauksen eteenpäin. Erilaisia etäkoulutuksia on järjestetty 1,5 vuoden ajan paljon, ja metsästäjät ja sidosryhmät ovat löytäneet koulutuksiin erinomaisesti. Parhaimmillaan koulutuksissa on ollut maksimimäärä eli 500 kuulijaa kerralla. Yhteensä korona-ajan etäkoulutuksissa on ollut yli 13 000 kuulijaa!

Verkossa olevia materiaaleja on tuotettu hyvin runsaasti, ja niistä suurin osa on nähtävillä riistainfo.fi -sivustolla. Lähes kaikista etäkoulutuksina pidetyistä aiheista on tallenteet sivustolla, eli pelkkiä dioja ei tarvitse selailla itsekseen. Toki myös pelkät koulutuspaketit on yleensä julkaistu, mikäli materiaalit haluaa itse selailla omaan tahtiin ilman selostusta.

Ehkä hienoimmat koulutuspaketit ovat hirvieläinten ja villisian biologiasta ja valikoiva verotuksesta. Viihdyttävin koulutus kuunnella on omasta mielestäni hirvieläinten käytännön metsästyksestä. Tässä koulutuksessa kokeneet metsästäjät kertovat hyvin käytännönläheisin esimerkein, mitä metsästyksessä tulee ottaa huomioon, ja mitä eri metsästystavat käytännössä tarkoittavat. Esittäjien omakohtaiset kokemukset ovat tärkeä osa koulutusta. Kuten muissakin koulutuksissa, tilaisuudet on pyritty pitämään rentoina ja keskustelevina. Joskus on saatettu jopa murjaista joku vitsikin, jotta kaikki kuulijat pysyisivät hereillä.

Riistakeskuksen tuottamia materiaeleja, kuten oppaita, julisteita ja koulutusmateriaaleja.
Riistakeskus on tuottanut paljon materiaaleja, kuten painettuja oppaita ja julisteita sekä koulutuspaketteja.

Mielestäni hienoimmat hankkeessa painetut tuotteet ovat taskukokoiset oppaat hirvieläimistä, villisiasta ja riistapelloista. Oppaat ovat suunnilleen reisitaskun kokoisia ja säänkestäviä kierrevihkoja, joita jokainen metsästäjä voi kuljettaa mukanaan metsällä. Niiden avulla voi oppia tunnistamaan sorkkaeläimiä paremmin sekä, miten toteuttaa riistapeltoja ja riistan ruokintaa fiksusti. Myös metsästyksenjohtajan perustaidot on koottu pieneksi vihkoseksi, jota on helppo jakaa koulutuksissa ja jahtiporukoiden johtajille.

Kätevän kokoisiksi julisteiksi on koottu hirvieläinten ja villisian iänmääritystä ja valikoivaa verotusta. Julisteita voi laittaa vaikka lahtivajan seinälle, jolloin niitä on hyvä kerrata aamuisin ennen jahtiin lähtemistä.

Tässä on kerrottuna vain pieni osa kaikesta materiaalista, mitä HTA-hankkeen aikana on tuotettu. Materiaalia on jaettu hankkeen tilaisuuksissa, ja niitä tullaan jakamaan jatkossakin Suomen riistakeskuksen tapahtumissa hankkeen päätyttyä. Myös aluetoimistoilta voi kysellä painettuja materiaaleja.

Hankkeen perustama Sorkkia ja sarvia -podcast tulee myös jäämään henkiin ja jatkamaan hyvin alkanutta uraansa esittelemällä riista-asioita monipuolisesti. Jääkäähän siis kuulolle myös vuodenvaihteen jälkeen!

 

Antti Rinne

Hirvitalousaluesuunnittelija

Varsinais-Suomi & Satakunta