Siirry sisältöön

Lumesta suojaa

Viime viikon sadepäivät sulattivat suurimman osan maahan sataneesta lumesta, eikä uutta näy tällä hetkellä tulevan. Tämä sai Riistametsänhoitajan miettimään lumen merkitystä eri riistalajeille ja erityisesti kanalinnuille. Metsäkanalinnut kärsivät lumettomista talvista erityisesti lumikieppien teon vaikeutumisen takia. Täysin lumettomat tai lauhat talvet aiheuttavat merkittäviä ongelmia metsäkanalinnuille, mitä Riistametsänhoitaja ei mielellään ajattele.

Lumikiepit, eli lintujen lumeen kaivamat kolot, ovat talvella metsäkanalinnuille elinehto. Kiepit toimivat linnuille lämmöneristäjinä kovalla pakkasella ja tarjoavat näkösuojaa muuten hyvin yksinkertaisessa maastossa. Kolon ollessa valmis, linnuista saattaa näkyä vain päälaki ja ne voivat viettää siellä melkein koko päivän. Kieppien teko jatkuu koko talven ajan, kunnes säät lauhtuvat ja lumi muuttuu liian kovaksi.

Nykyään talven ensilumi on satanut melko myöhään tai joissakin paikoissa pysyvää lunta ei ole saatu ollenkaan. Lumikiepin teko ei onnistu liian ohuessa lumikerroksessa. Esimerkiksi ukkometso tarvitsee kiepin tekemiseen ainakin puoli metriä lunta ja pyy tarvitsee vähintään 20 cm lunta. Etelän lumitilanteessa kiepin teko ei onnistu, ellei Etelä-Suomeen saada lähipäivinä USA:n Snowzillaa. Lauhat talvet eivät ole yhtään parempia, sillä ne lisäävät jäätymisen riskiä ja silloin tällöin ilmoitetaankin kieppeihin jäätyneistä linnuista.

Lumettomat ja suhteellisen lämpimät talvet vaikuttavat metsäkanalintujen lisäksi metsänhoitoon. Roudan puuttuminen vaikeuttaa talvella tehtäviä toimenpiteitä ja puut altistuvat entistä enemmän tuulivaurioille. Lauhat talvet lisäävät painavan tykkylumen määrää, jolloin etenkin taimien kasvu on uhattuna. Tulevaisuuden talvilla on suuri merkitys niin luonnolle kuin eri teollisuuden aloille.

Tänä vuonna lumesta sekä pakkasista saatiin nauttia koko maassa n. kuukauden verran, mikä sai Riistametsänhoitajan hyvälle mielelle. Tällöin metsäkanalinnut pääsivät pakkasta pakoon lumikieppiin, eivätkä jääneet petojen armoille. Toivottavasti tulevina vuosina lunta sataa maahan, jotta kaikki, niin ihmiset kuin metsäkanalinnut, voivat nauttia siitä.

Metso, Norjan Yliopisto

Komea ukkometso sai nauttia hiljaisesta lumisateesta Norjassa. Kuvan on ottanut Per Harald Olsen/NTNU (CC).