Siirry sisältöön

Jännittäviä aikoja

On se aika vuodesta kun Riistametsänhoitajaa jännittää. Eikä nyt ole kyse jääkiekosta. Jännityksen aiheena ovat sää ja pörriäiset. Nyt ei saisi tulla hallaöitä.

Lämmin kevät on saanut mustikan kukkaan eteläisessä Suomessa. Kukinnan onnistumiseksi tarvitaan leutoa säätä ja pölyttäjiä.

Riistametsänhoitaja seuraa mustikkasatoa, sillä on innokas marjastaja ja nauttii mustikkapiirakasta. Monelle metsän asukkaalle mustikka sen sijaan on elämän ehto. Se on tärkeä ravintokasvi pölyttäjille ja monille linnuille. Nisäkkäistä mustikka maistuu muun muassa karhulle ja oravalle.

Ilmaston lämpeneminen aikaistaa kevättä ja marjojen kukintaa. Aikaisen kukinnan vaarana ovat hallat ja alkukesän äärevät säät. Lisää tietoa mustikkasadon onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä voi lukea Metlan muutaman vuoden takaisesta uutiskirjeestä.

Riistametsänhoitaja pitää peukkuja mustikoille ja kimalaisille. Toivottavasti kaikki menee tänä kesänä hyvin!

mustikan kukka

Mustikan kukat eivät kestä pakkasta.

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”Jännittäviä aikoja

 1. Tarmo Mäntymäki

  Onko Riistametsänhoitajalla tutkimustietoa mustikan kukinnan ajoittumisesta menneinä vuosina ja vuosikymmeninä? Pelkkä fraasi ilmaston lämpenemisestä ei vakuuta.

  Vastaa
  • Riistametsänhoitaja

   Hei Tarmo,

   Riistametsänhoitaja luottaa marjatutkija Kauko Saloon. Salon monissa kirjoituksissa ja haastatteluissa mainitaan ilmaston lämpenemisen aikaistavan mustikan kukintaa ja altistavan kukat hallalle.
   Lisää voi lukea ainakin Hesarin jutusta http://www.hs.fi/kotimaa/a1344827215439

   Jutusta selviää myös paljonko karhu voi päivässä syödä marjoja 🙂

 2. Tarmo Mäntymäki

  Terv. Ihan hyvää tietoa, mutta kysymykseeni ei kyllä tullut vastausta. Siitä odotan tietoa. Viime kesä oli poikkeuksellisen hyvä mustikoiden ja muidenkin luonnonantimien osalta. Oliko ilmaston muutos menossa takaperin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Kommentointiohjeet