Mäyrä

(Meles meles)

Tuntomerkit: Ruumiin pituus 60–90 cm, häntä 11–20 cm. Paino vaihtelee suuresti vuodenajoittain 4,5–24 kg. Mäyrä vaikuttaa matalalta ja tanakalta. Pää on ruumiiseen verrattuna kapea ja suippo. Paras tuntomerkki on valkeassa päässä kuonosta silmien ja korvien kautta niskaan ulottuvat mustat juovat. Selkäpuoli harmahtava, peitinkarvojen päät valkeat. Vatsapuoli on musta, mustaa voi ulottua myös kupeille. Häntä on lyhyt ja leveä. Kynnet ovat voimakkaat ja soveltuvat hyvin kaivamiseen.

Esiintyminen: Eteläinen laji, jota tavataan yleisenä Oulun korkeudelle. Yöeläin. Nukkuu talviunta lokakuusta huhtikuuhun.

Lisääntyminen: Kiima-aika alkukesällä. Viivästynyt sikiönkehitys. Poikaset syntyvät luolaan maalis-huhtikuussa. Poikasia 2–5.

Ravinto: Kaikkiruokainen. Pikkunisäkkäät, sammakot, kastemadot, vilja, marjat, hyönteiset, linnut, munat, matelijat jne.

Muuta: Mäyrä on tärkeä käytävien ja luolien kaivaja supikoiralle ja ketulle, jotka käyttävät mäyrän pesiä ja luolia hyväkseen. Mäyrää metsästetään erikoisen nahan vuoksi. Vuosisaalis 8 000 – 14 000 yksilöä.